Društvo

Treći jesenji uspon na planinu Rtanj

Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša, Planinarsko društvo “Oštra čuka” iz Sokobanje i Planinarski klub “Železničar” iz Aleksinca, u nedelju, 20. oktobra 2019. godine, zajednički organizuju treći jesenji uspon na planinu Rtanj i njen najviši vrh Šiljak, visok 1565 metara.

“Za uspon na Rtanj potrebna je slojevita garderoba, a vrh Šiljak je područje gde se u par minuta mogu znatno promeniti vremenski uslovi”, naglašavaju iz PD “Preslap”.

Čuvena i jedinstvena planina Rtanj, u obliku piramide, privlači mnoge planinare i rekreativce.

“To se videlo i na prethodna dva jesenja uspona na Rtanj, koji su, oktobra meseca 2017. godine i 2018. godine, bili među najmasovnijim planinarskim događajima u celoj Srbiji. I ove godine, kao i prethodnih, očekuje se dolazak planinara iz svih krajeva Srbije i iz susednih zemalja”, kažu iz PD “Preslap”.

Organizatori su predvideli dve trase uspona na vrh Šiljak. Južna trasa je lakša, njome se polazi iz sela Rtanj, na putu Sokobanja – Boljevac, a do vrha Šiljak treba savladati 900 metara visinske razlike. Povratak je istom stazom, a ukupna dužina trase je 12 kilometara. Znatno teži pristup vrhu Šiljak je sa severne strane, gde treba savladati čak 1200 metara u usponu, što ovu trasu svrstava među najizazovnije u Srbiji. I oni planinari koji na Šiljak budu išli severnom stranom, sa planine će se spustiti južnom stranom i tako prevaliti 15 kilometara. Uspon severnom stranom Rtnja počeće u selu Mirovo.
Foto: PD “Preslap”
Iz Planinarskog društva “Preslap” ističu da je potrebno da svaki učesnik dobro proceni svoje psihofiziičke mogućnosti i napominju da je uspon južnom stranom i lakši i zanimljiviji, zbog toga što u svojoj poslednjoj trećini trasa vodi serpentinama, stranicom rtanjske piramide, koja je pravilnog oblika. Preporuka je da samo izuzetno spremni planinari krenu na uspon severnom stranom.
Organizatori su obezbedili vodičke ekipe za oba pravca uspona.
Za planinare i rekreativce iz Niša i okoline, odlazak na akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak je 20. oktobra u 06:30 časova sa parkinga tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru, a svi zaintresovani potrebno je da se za učešće prijave vođama akcije, Miroslavu Dokmanu (telefon: 062 205 977) ili Milošu Stamenkoviću (telefon: 0691 498 880). Troškovi prevoza su 800 dinara, a planinari nose svoju hranu na uspon.
U okviru akcije, biće upriličeno i kraće predavanje o lekovitom bilju, a predavač će biti Novica Vidojković iz sela Kunovica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com