Kultura

Treći Evergreen festival uz muziku grupe Queen i Kornelija Kovača

Treći Evergreen festival održaće se od 1.do 3. septembra na prostoru Barutane i na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, a organizatori najavljuju puno dobre muzike i nastupe poznatih izvođača zabavne muzike.

Koncert “Boemska rapsodija”, održaće Queen Real Tribute bend, koji se izvođenjem kompozicija legendarnog Queena-a već proslavio širom sveta. Završno veče festivala, posvećeno muzici Kornelija Kovača, dovešće na Letnju pozornicu Biseru Veletanlić, Tanju Banjanin, Sašu Vasića, Žarka Dančua, a nekoliko Kovačevih kompozicija izvešće i Nišlije, Gale Kerber i Najda.

Nakon prošlogodišnje pauze zbog poznate situacije sa korona virusom, ove godine će muzički Evergreen festival biti održan, ali uz pridržavanje epidemiloških mera koje su do sada važile za sve muzičke festivale, kaže za Niške vesti Milica Štrbo, selektorka Evergreen festivala. To znači da će se na Festival ulaziti sa potvrdom o vakcinaciji, negativnim PCR testom ili antigenskim, takozvanim brzim testom. Za brzi test organizator će postaviti punkt ispred ulaza na Letnju pozornicu i on će koštati 750 dinara.

Trodnevni Evergreen festival počinje 1. septembra tačno u podne na prostoru Barutane u Tvrđavi, manifestacijom Dan vina i vinila, a nastaviće se od 17 sati kada je planirano Veče mladih bendova. Za ovaj, prvi dan Festivala, ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Slede dva velika koncerta 2. i 3. septembra na Letnjoj pozornici sa početkom u 20 sati.

Foto: selektorka festivala, Milica Štrbo, desno

“Queen Real Tribute je beogradski bend koji jedini ima licencirana prava da izvodi muziku grupe Queen. Imaju preko 60 održanih koncerata u Americi, Evropi, nastupali su čak i u Kini i čini se da su poznatiji u svetu, nego u Srbiji. Ovo će biti jedinstvena prilika da niška publika čuje kako to oni rade. Zanimljiv je podatak da su od grupe Queen dobili i njihove originalne kostime. Na sceni će biti 60 muzičara, iz Beograda dolazi hor od dvanestoro pevača, a u izvođenju poznatih hitova pomoći će i revijski orkestar Impresija. To veče zamišljeno je kao simfo-rock veče”, kaže Milica Štrbo, selektorka Evergreena.

Britanska grupa Queen najveću popularnost imala je tokom 80-ih I 90-ih godina, a zapamćeni sup o sjajnim nastupima, najviše zbog izuzetnog odnosa njihovog pevača Fredija Merkjurija sa publikom. Prodali su preko 300 miliona primeraka albuma i DVD izdanja širom sveta, što ih čini jednim od najuspešnijih bendova ikada. Legendarne su njihove pesme Bohemian rhapsody, We will rock you, We are the champions, The show must go nn, Radio ga ga, Don’t stop me now, I want it all, Somebody to love i mnoge druge.

Treće festivalsko veče (3. septembar u 20 sati) posvećeno je muzici Kornelija Kovača, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo.

“Poznate kompozicije Konelija Kovača izvode naši najbolji pevači. Dolazi Bisera Veletanlić, Tanja Banjanin, Dušan Svilar, Zoran Šandorov, Saša Vasić, Žarko Dančuo, a dolazak nam je potvrdila I Aleksandra Kovač, Korenelijeva kćerka. Naravno, ovo koncertno veče obogatiće i naše, niške snage, Goran Šepa Gale i Dejan Najdanović Najda” uz pratnju revijskog orkestra Impresija,” najavila je Štrbo.

Na ovom koncertu nastup će imati i niška vokalna grupa Konstantin, a dirigent će biti Jovan Adamov.

Kornelije Bata Kovač, ovogodišnji laureat nagrade Evergreen festivala, poznati je kompozitor, aranžer i pijanista. Rođen je u Nišu, 1. januara 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju komponovao je sa 14 godina.  Bio je deo legendarnih sarajevskih Indeksa, a osnivač je i Korni grupe. Komponovao je muziku za TV serije I filmove, a neke od njegovih pesama su pravi evergreenovi, da pomenemo neke, u izvođenju Zdravka Čolića; April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica, Ona spava, Pjevam danju, pjevam noću, Stanica Podlugovi, Ti možeš sve, Ti si bila, uvijek bila, Ti si mi u krvi. Za Biseru Veletanlić komponovao je: Budi dobar i misli na mene, Zlatni dan, Milo moje, Ručak za dvoje, Ti si čovek moj.

Karte za Evergreen festival su uveliko u prodaji,  mogu se nabaviti online preko tickets.rs https://www.tickets.rs/event/category/koncert-muzika-3 kao i na njihovim prodajnim mestima u knjižari Indigo i na OMV pumpama. Prodajno mesto je i u Obrenovićevoj ulici kod kafea Tramvaj, od 11h do 13h  I 17 do 20 sati. Cena kompleta karata je 600 dinara.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com