Društvo

Treći “Čegarski marš”

Treći “Čegarski marš” biće održan u nedelju 26. maja 2019. godine u Nišu, dužine oko 12 km, koji će organizovati udruženje Srbski svetionik.

“Cilj ovog marša je da se građani poklone junacima Čegarske bitke koja se odigrala krajem maja 1809. godine u vreme Prvog srpskog ustanka između Osmanlijske vojske, koju je predvodio Hrušid-paša i srpskih ustanika čiji vođa je bio upravo Stevan Sinđelić, resavski vojvoda. Turaka je bilo daleko više i bili su bolje opremljeni… za razliku od malobrojnih i slabo naoružanih Srba u čije redove se uvukla i nesloga, što i jeste dovelo do poraza na Čegru”, poručuju organizatori.

Polazna tačka ovogodišnjeg Čegarskog marša biće na centralnom niškom Trgu kralja Milana, a okupljanje je u 11 časova. Učesnici marša će zatim krenuti Bulevarom Vožda Karađorđa do spomen-muzeja Ćele Kula, gde će biti održan istorijski čas.

Bulevarom Cara Konstantina i Medijana pešaćenjem se stiže do Čegarskog spomenika. Čika Selomir Marković, decenijski čuvar ovog monumentalnog spomenika, učesnicima će ispričati priču o vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim borcima  kako su se junački borili 1809. godine protiv višestruko nadmoćnije turske vojske.

“Čegarski junaci su svojom borbom pokazali svoj prkos, inat i neviđeno junaštvo čime su zadivili ne samo svoje savremenike, već i strane putopisce što su kasnije prolazeći kroz Niš videli Ćele Kulu, koju je niški Huršid-paša sazidao od lobanja srpskih ustanika sa Čegra, jer je hteo da zaplaši Srbe. Njima u čast treći put zaredom organizuje se Čegarski marš, da našoj deci i omladini pokažemo tj. osvetlimo put“, kažu organizatori.

Organizatori posebno ističu da je na samom maršu zabranjeno nošenje stranačkih i navijačkih obeležja, kao i konzumacija alkohola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com