Sport

Treba li reorganizacija srpskom fudbalu?

Ove takmičarske sezone 2020/2021, FSS pod svojom ingerencijom ima lige sa nikad većim brojem klubova. Superliga Srbije ove sezone broji čak 20 klubova, dok u prvoligaškom karavanu nastupa 18 klubova. U saveznom rangu takmičenja ove sezone nastupa ukupno 38 kubova, od kojih će njih 14 na kraju sezone ispasti, iliti 36,84%! Za neverovanje je podatak da će više od trećine srpskih klubova morati na kraju sezone da promeni rang takmičenja, što je svojevrstan podatak za Riplija.

Prekid takmičenja, uslovljen svetskom pandemijom korona virusa, nametnuo je brza rešenja. Da “vuk bude sit i ovce na broju” nađeno je u tom trenutku najbezbolnije rešenje, da svi klubovi koji su se našili u zoni ispadanja zadrže postojeći status. Takmičarski organi FSS-a nisu bili ni svesni u kakav su se rizik upustili odlukom da formiraju najbrojnije lige, ne samo u regionu nego i šire. Proširenjem liga napravili su “medveđu uslugu” večini klubova, ne razmišljajući kakve će to posledice ostaviti na srpski fudbal.

Kad se ova fudbalska ujdurma okonča krajem maja, mnogi će se naći pred ambisom selidbe u niži rang, bez para, igračkog i trenerskog kadra, na nekom novom početku, u ko zna kojem rangu!

Uvereni smo da će nadležni imati pune ruke posla po pitanju regularnosti prvenstva. Neće proći kolo a da ne bude žalbi navodno “oštećenih” klubova. Najčešće će se naći na vetrometini ljudi u “crnom” i svaka njihova odluka naći će se pod lupom javnosti. Već se po kuloarima mogu čuti priče, tipa “rekla- kazala”, ko je favorizovan a kome nad glavom visi Damoklov mač. U to ne verujemo, ali takve neosnovane priče mogu samo da dodatno podgreju atmosferu i doliju ulje na vatru.

Svedoci smo da pojedine niže lige nisu kompletirane, zbog odloženih utakmica uzrokovanih zaražavanjem igrača i trenerskog osoblja. Šta ćemo ako se ponovi sličan scenario i bude odložen određeni broj utakmica i, samim tim, prvenstva budu dovedena na rub regularnosti. Da ne pominjemo klubove iz opasane zone i gubitka takmičarskog žara i motiva usled neuspešnog starta u nastavku prvenstva. Lako se može desiti da otpuste skupo plaćene prvotimce i sa podmlađenim sastavom formalno okončaju sezonu. Takvi timovi, ako ih bude, biće neravnopravni sa konkurentima i služiće najčešće za pravljenje gol razlike.

Da bi se gore navedene anomalije predupredile, FSS mora brzo reagovati i vući kordinirane poteze. Time bi donekele ublažili već nanetu štetu, i izbegnu strmoglavi pad pojedinih klubova, ili čak i gašenje. Urednik našeg portala je izneo zanimljiv predlog, sa kojim me je upoznao a tiče se reorganizacije fudbalskih liga u susednoj Hrvatskoj. Prema predlogu HNS-a ustrojstvo liga bi izgledalo: Elitna liga (10 klubova), Prva HNL (12 klubova), Druga HNL (16 klubova) i pet Trećih regionalnih liga (Osjek, Varaždin, Zagreb, Rijeka i Split). Prema novom Zakonu o sportu, HNS mogao bi odmah da primeni novi sistem takmičenja, ali oni neće žuriti jer nemaju razloga za to i njihov predlog za reorganizaciju biće podvrgnut javnoj raspravi u kojoj će učestvovati svi validni faktori kako bi se donelo najbolje rešenje u interesu hrvatskog fudbala.

Nešto od ovoga moglo bi da se primeni i na srpski fudbal u nešto izmenjenom obliku. Najkraće rečeno, iznećemo vam konstruktivne predloge oko reorganizacije “fudbalske piramide” u Srbiji. U naredna dva nastavka ovog trodelnog feljtona, argumentovano ćemo vam obrazložiti naše predloge, a jedna od ideja je i formiranje trećeg profesionalnog rang takmičenja koji bi ubuduće nosio naziv – Druga liga. Takođe, postojeće srpske lige bi “napredovale” i dobile status Treće lige, a i time mogućnost da računaju na deo finansijskog kolača od strane saveza.

Od klubova koji budu višak u Prvoj ligi Srbije i najboljih srpskoligaških klubova (sve četiri grupe), formirale bi se dve grupe Drugih liga (Sever i Jug), odnosno treći profesionalni rang takmičenja i, koliko-toliko, kompenzovali se propusti i ispravile greške formiranjem tako glomaznih i nefunkcionalnih liga. Slažemo se da je ideja zanimljiva i da traži dublju analizu za koju ne bi bilo puno vremena ako hoćemo da je primenimo već od naredne jeseni. Pored profesionalnog statusa klubovi bi imali pravo i na finansijska sredstva od strane FSS-a i lokalnih samouprava.

U raspravu bi trebalo da se uključe osim saveza i ministarstva, zainteresovani klubovi, lokalne samouprave, sportski radnici, igrači… Stvarnost je takva da za neku dublju analizu nema dovoljno vremena. Praktično je nemoguće do leta obaviti tako veliki i složen posao oko reorganizacije takmičenja, što se ne radi nigde u Evropi. Ne kaže se uzalud: “brzo-kuso”, iz toga može da proizađu u praksi neprihvatljiva rešenja. Teško bi bilo zauzeti jedinstven stav po ovom osetljivom pitanju. Dok bi jedni u novim ligama videli spas, drugi to doživeli kao novu degradaciju srpskog fudbala. O tome je trebalo voditi računa još prošle godine kada su donete sadašnje nepopularne mere kao rešenje kako bi se što bezbolnije izašlo iz ove svojevrsne zavrzlame. Izgleda da nas je pandemija uspavala, ostavila inertnim, verujući da će eksperiment dati rezultate, ne razmišljajući previše o neželjenim efektima!

Autor: Milan Ašković

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com