Stari Niš

Tramvaj zvani želja

I ako su još pre mnogo godina sišli sa Niških šina, tramvaji su izgleda veliki žal mnogih Nišlija pa i onih koji se nisu vozili njima već su samo slušali lepe priče.

Kada starijim generacijama Nišlija pomenete čuvene Niške tramvaje, u njima ćete probuditi nostalgiju na ona stara zlatna vremena Niša kada su mu kitnjasti tramvaji davali boju starih evropskih gradova poput Praga, Varšave, Bukurešta.

Podjimo u prošlost u daleke dvadesete godine prošlog veka kada se začulo prvo kloparanje nostalgičnih tramvaja.

Niški tramvaji dobijeni su 1922. godine kao deo ratne otštete po Versajskom ugovoru i šlepom niz Dunav u Beogradsku luku dopremljeno je 15 tramvajskih vagona a vozom u Niš stigli su u Niš 31 decembra iste godine. Polaganje šina i drugi potrebni radovi počeli su 1928. godine pod neposrednim rukovodstvom Sotira Blagojevića uglednog Niškog preduzimača .

Naravno, Dragiša Cvetković znameniti i neponovljivi niški gradonačelnik, zdušno je podržavao uvodjenje tramvaja i svojim uticajem omogućio dobijanje potrebnog kapitala za izvodjenje radova. Kada je počela izgradnja tramvaja, kaže se da je Niš bio najveće gradilište. Tramvaj je svečano pušten u saobraćaj 16 novembra 1930. godine. Polazio je sa železničke stanice a krajnja stanica je bila u Niškoj banji. Redovno je saobraćalo 10 zatvorenih i 4 otvorena, letnja panoramska vagona.

Niški tramvaj imao je poslednju vožnju 10 avgusta 1958 godine. Na ispraćaju tramvaja u istoriju okupilo se više hiljada Nišlija. Kasnije od atraktivnih vagona napravljeno je nekoliko vikendica u Niškoj banji. Dotrajale Niške tramvaje umalo da zamene tramvaji iz Vašingtona koji je ovaj grad isključio iz upotrebe i hteo je da ih besplatno ustupi Nišu. Niš je odbio ponudu i njih je uzelo Sarajevo.

U podsećanje na tramvaje Niš je vraćen izložbom održanom u februaru 2007. godine u Evropskoj kući u Obrenovićevoj ulici. Tramvaj je ostao deo istorije Niša o čemu je na izložbi svedočilo preko 70 eksponata i fotografija iz službenih arhiva i kućnih albuma, slike nekoliko Niških umetnika inspirisani tramvajem kao i novinskih tekstova o prvoj i poslednjoj vožnji Nišlija tramvajem.

Izložba je kod mnogih probudila nostalgiju za minulim vremenima i želju da se ponovo čuje kloparanje tramvaja. Postavku je priredilo udruženje Niških tramvaja osnovano oktobra 2007. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com