Društvo

Tradicionalno lomljenje česnice i ove godine

Tradicionalno lomljenje česnice u kojoj se nalazi tri dukata i ove godine organizovaće na Badnje veče GO Medijana i Pantelej u portama crkve Cara Konstantina i carice Jelene, u parku Svetog Save kao i u porti crkve Svetog Pantelejmona.

Tada su se u portama lože badnjaci, a građani donose svoje badnjake da ih bace na vatru. Lomljenje česnice posebo raduj najmlađe Nišlije koje uglavnom, i pronalaze u svom parčetu česnice poklon – zlatni dukat.

Na platou ispred Hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene nalaganje badnjaka i lomljenje česnice održaće se sa početkom u 17 sati kao i u porti crkve Svetog Pantelejmona takođe u 17 sati.

“Gradska opština Medijana, u četvrtak, 6. januara 2022. godine, u 17 sati, na platou ispred Hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene, u saradnji sa Niškom Eparhijom i uz podršku Odreda izviđača „Vožd Karađorđe“ organizuje nalaganje badnjaka i lomljenje česnice. U susret božićnim praznicima građanima će se deliti badnjaci i ikonice, a biće služena i kuvana rakija, vino, čaj, suvo voće. Česnicu, prečnika dva metra, u kojoj će biti tri zlatnika, obezbedio je Mlin „Stevanović“ iz Malošišta, navedeno je u saopštenju opštine Medijana.

Gradska opština Pantelej poziva građane sa svoje teritorije da se u što većem broju okupe u porti crkve Svetog Pantelejmona povodom tradicionalne proslave Badnjeg dana, takođe u 17 sati kada počinje večernje praznično bogosluženje.

Posle službe, od 17 časova i 30 sati, u prisustvu rukovodstva Opštine Pantelej, zvaničnika vojske i sveštenstva Pantelejske crkve uslediće nalaganje badnjaka i podela česnice.

“Po četvrti put zaredom, rukovodstvo Opštine Pantelej i sveštenstvo Crkve Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime institucionalno nose i slave kao zaštitnika ovog dela grada Niša, proslaviće Badnji dan na ovaj način, zajedno sa građanima, svečanim lomljenjem česnice, darivanjem i činom paljenja badnjaka uz prateći vatromet, tople napitke i peciva”, navedeno je u saopštenju ove opštine.

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com