Promo

PONUDA kurseva nemačkog NIKAD VEĆA – Šta odabrati?

KAKO učiti strani jezik u doba digitalnih medija...

Učenje ili usavršavanje nemačkog jezika nikada nije bilo jednostavnije i dostupnije. U ponudi su brojne metoda a mnogi po svom nahođenju i navikama biraju ono što im najviše odgovara.  Niška škola nemačkog jezika MEIN UND DEIN pomaže savetima kako da za sebe odaberemo najbolje.

Kako učimo danas? Kako će izgledati nastava sutra i koji koncepti nastave postoje? – osnovna su pitanja svih koji se odlučuju da usavrše strani jezik.

Današnji način življenja nemetnuo je neke nove “normalnosti” i u poplavi informacija treba pronaći ono što je najpotrebnije jer upravo višak nepotrebnih informacija može da napravi problem.

MEIN UND DEIN

Digitalna sadržaji su sve obimniji ali i dostupniji na svakom koraku. Pohađanje raznih zoom sesija od kuće ili tokom igranja duolinga ili čitanja blogova – digitalni mediji intenziviraju učenje jezika.  Na sreću mnogih, upravo ovaj vid usavršavanja dobro je došao. Majke sa malom decom ili poslovni ljudi sa puno obaveza nisu imali ranije vremena da pohađaju kurseve jer im je trebalo mnogo vremena da na tečajeve i fizički stignu. Danas na času možete da budete u pidžami, da upravo završite obrok ili neku važnu obavezu i da se samo klikom “stvorite” u učionici. Naravno sve ovo ima svoje prednosti ali i mane., rećiće predavači

Učenje jezika, danas je dostupnije, lakše a ako hoćete i elegantnije. Tokom ove kovid godine jasno nam je postalo da se bez interneta ne može. Zoom, Skype, Google classroom  i co.  postale su svakodnevne alatke za komunikaciju, obrazovanje ali i obavljanje nekih vitalnih dnevnih obaveza. Upravo je danas znanje postalo dostupnije, zahvaljujući mnogim sadržajima  predstavlja nepregledno bogatstvo na dlanu.

Sa jedne strane jezičke aplikacije sugerišu da će učenje učiniti jednostavnim, efektivnim i  zabavnim. Vokabular bi mogao da se nauči instaliranjem aplikacija, a gramatika se uči nesvesno i automatski tako što se popunjavaju praznine. Sa druge strane imamo jezičke trenere i mentore koji zagovaraju samostalni tip učenja. A po neki i da će, ako pratimo njihove savete i metode, kompletno učenje jezika biti bez muke – međutim da li je sve baš tako?

Svako će pri pomisli da uči strani jezik, prvo da razmisli kako da to učini na što lakši način – postavlja sebi najjednostavnije pitanje – Da li je moguće naučiti jezik bez muke? Da li je moguće naučiti jezik brzo i lako?  I da li je moguće preko aplikacije savladati jezik?

Koncept informativnog (neformalnog) učenja

Učenje posmatranjem, razgovorom i čitanjem postojalo je oduvek i samim tim nije nova forma učenja. Zahvaljujući brojnim sadržajima na internetu mogućnosti kontekstualnog učenja su neograničene. Danas možemo da učimo praktično bilo kad i bilo gde. Tu ipak postoji mali problem. Kako da znam koja je informacija kvalitetna? Na jedno pitanje dobijamo obično puno odgovora. To često vodi do toga, da se u pretrazi izgubimo.

Učenje koje se odvija „usput“ naziva se neusmereno učenje, odnosno ono se dešava van učionice. Idealni scenario je – učim a da toga nisam ni svestan. Nešto sam novo isprobao zato što me je interesovalo, čitao sam jer je bilo za mene relevantno. Neformalno učenje organizuje se u sopstvenoj režiji. Učenje se bazira na individualnom interesovanju i na sadržajima koji su mogu naći online.

Koncept usmerenog učenja

Učenje koje se odvija u školama uz nadzor predavača i sa unapred jasno definisanim ciljem naziva se usmereno učenje.  Nastava se može odvijati u različitim oblicima, na primer kao nastava uživo (prezencijalna nastava), online nastava ili kao kombinovana (hibridna) nastava.

Okruženje koje se bazira na konstruktivističkoj teoriji učenja nastave stranog jezika orijentiše se prema situativnim kontekstima. Prednost je ta što su nove informacije relevantne i proverene od strane predavača. Ciljanom upotrebom uz pomoć velikog broja ponavljanja strukture i reči trebalo bi da ostanu u dugotrajnom pamćenju.

Nastava ima zadatak da od strane predavača bude tako vođena da sadržaji imaju smisla za samog polaznika i da budu adekvatni. Osim toga zadatak predavača je da stvori prijatan i zdrav ambijent.

Koncept hibridne nastave

U hibridnoj nastavi postoje online i prezencijalni oblici nastave koji su međusobno usaglašeni i smisleni. Samo jedna od tih faza nije dovoljna kako bi se ostvario pun potencijal. Obe faze su inicirane od predavača.

Odlučujuća stvar kod ovog koncepta je što postoje sinhrone i asinhrone faze. Drugim rečima nastava se sastoji iz sesija sa predavačem (bilo online ili uživo) i zadataka koje su osnov za neusmereno učenje.

MEIN UND DEIN

Koncept nastave u Mein und Dein školi

Ovaj koncept bazira se na kombinaciji usmerenog i informativnog učenja (hibridna nastava). Ovaj koncept sadrži nekoliko bitnih segmenata a to su:

Senzibilizacija –Prvi korak je povezivanje interesovanja polaznika sa nastavom.

Pospešivanje autonomije u učenju – je bitan aspekt u školi Mein und Dein.  Što polaznici bolje znaju kako uspešnije mogu učiti to će biti motivisaniji da i mimo nastave ciljano primenjuju stečena znanja i samostalno istražuju. Informativno (neusmereno) učenje je poželjno.

Strategije u  učenju – Uz samostalno učenje  podrazumeva se da polaznici imaju određene alate kako bi došli do što boljih rezultata. Bitno je da se proces učenja prati posmatra, reflektuje i da se o tome razgovara.

Dodatni sadržaji – I na kraju motivacija je bitan ako ne i najbitniji okidač za učenje.

Povezivanjem analognih i virtuelnih svetova pružaju se neverovatne mogućnosti u kojima se stari obrasci učenja dopunjuju novim. a naš zadatak je da polaznicima ponudimo najbolje iz oba sveta, kažu u niškoj školi Mein und Dein.

Literatura i audio materijali služe kao orijentir, a nemački jezik uči se na prirodan način. Nakon završenih kurseva u jedno ćete biti sigurni – nemački ćete govoriti suvereno!

Kontaktirajte školu nemačkog jezika u Nišu MEIN UND DEIN i upišite neki od kurseva nemačkog jezika.

MEIN UND DEIN
Učitelj Tasina 4/1, Niš
www.mein-dein.com
063 1194051
FACEBOOK
INSTAGRAM
[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.918658457816!2d21.892977215411186!3d43.31596218219008!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b1d06bc21d%3A0x66b390bf0ff9b894!2sMein%20und%20Dein!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1598866772036!5m2!1ssr!2srs” width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0;” allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com