Društvo

Tradicionalna parada i maturantski KADRIL na Trgu kralja Milana (FOTO – VIDEO)

Za većinu učenika završnih razreda niških srednjih škola, juče je bio poslednji dan u školskim klupama. Vidno uzbuđeni, ali nasmejani, niški maturanti su, kažu, spremni za nova poglavlja u svojim životima. Obučena u plave i crvene majice, naša lepa mladost prošla je ulicama Niša, sve do Trga kralja Milana, gde će tradicionalno odigrati maturantski kadril.

Poslednjih godina, svakog trećeg petka u maju, tačno u podne, maturanti širom Evrope, u okviru „Evropskog kadril dens festivala“, na gradskim trgovima igraju kadril,  poznati francuski ples sa četiri para igrača, u različitim taktovima, naročito omiljen na balovima u XIX veku.

Jednako odeveni, uz istu muziku iz Štrausove operete „Slepi miš“, nasmejani, plesom sa mnogo simbolike, opraštaju se od đačkih dana.

Foto: Nenad Djurović

Svima je poznata rečenica koju je nekada davno izgovorio Branko Radičević! Prvi put smo je čuli na samom početku osnovne škole i zapamtili za ceo život „od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“.

Danas, kada svi mi stariji „vraćamo film“, iskreno poželimo da se makar na nekoliko dana vratimo u to vreme. Oni, mladi, verovatno ne veruju, ali će vremenom shvatiti.

Video snimak: Branko Stefanović

Srećan početak novog života i od redakcije Niških vesti.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close