Društvo

Tradicionalna parada i maturantski KADRIL na Trgu kralja Milana (FOTO – VIDEO)

Za većinu učenika završnih razreda niških srednjih škola, juče je bio poslednji dan u školskim klupama. Vidno uzbuđeni, ali nasmejani, niški maturanti su, kažu, spremni za nova poglavlja u svojim životima. Obučena u plave i crvene majice, naša lepa mladost prošla je ulicama Niša, sve do Trga kralja Milana, gde će tradicionalno odigrati maturantski kadril.

Poslednjih godina, svakog trećeg petka u maju, tačno u podne, maturanti širom Evrope, u okviru „Evropskog kadril dens festivala“, na gradskim trgovima igraju kadril,  poznati francuski ples sa četiri para igrača, u različitim taktovima, naročito omiljen na balovima u XIX veku.

Jednako odeveni, uz istu muziku iz Štrausove operete „Slepi miš“, nasmejani, plesom sa mnogo simbolike, opraštaju se od đačkih dana.

Foto: Nenad Djurović

Svima je poznata rečenica koju je nekada davno izgovorio Branko Radičević! Prvi put smo je čuli na samom početku osnovne škole i zapamtili za ceo život “od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba”.

Danas, kada svi mi stariji “vraćamo film”, iskreno poželimo da se makar na nekoliko dana vratimo u to vreme. Oni, mladi, verovatno ne veruju, ali će vremenom shvatiti.

Video snimak: Branko Stefanović

Srećan početak novog života i od redakcije Niških vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com