KulturaRegion

“TOPLODOLSTVA“ – Počinje četvrti Festival slobodnih reka i planina

Po četvrti put ove godine od 18. do 20. avgusta u Toplom Dolu održava se neobični skup entuzijasta i ljubitelja prirode “TOPLODOLSTVA“ – FESTIVAL SLOBODNIH REKA I PLANINA. Festival je nastao inspirisan uspešnom borbom za očuvanje staroplaninskih reka. Kako su organizatori iz udruženja Ja volim Topli Do najavili očekuje nas tri dana lepog druženja pod Midžorom i bogat kulturno-umetnički program.

Prvog dana Festivala biće održana promocija projekta toplodolska razglednica, moderne platforme koja pomoću QR kodova na karti na ulazu u selo vodi posetioca kroz istoriju Toplog Dola i Stare planine, prirodne lepote Stare planine i pruža sve neophodne servisne informacije.

“U centralnom delu večeri biće predstavljena bista Dimitrija Mladenovića Gage, kraljevskog senatora i osnivača fabrike Tigar iz Toplog Dola, čiji je autor i donator Toma Komatina. Bista će biti postavljena u centru sela nakon renoviranja zgrade koja će predstavljati Muzej života staroplaninskog čoveka, a finansirana je prilozima članova Udruženja.  Takođe će biti prikazan i etno film “Do dole” Zavoda za zaštitu spomenika Niš, koji govori o životu Toplodolaca. U muzičikom delu  programa učestvuju fenomenalni umetnik na duvačkim instrumentima Eušan Antić i Čuvari tradicije, kao i frontmen grupe Slobodni strugari Zoran Sve Jovanović, na tradiconalnoj večeri uz gitaru”, saopštili su organizatori.

Foto: Udruženje “Ja volim Topli Do”

Tokom dnevnog programa u subotu biće organizovane planinarske ture do najlepših toplodolskih vodopada, spuštanje u čuvenom prirodnom toboganu Kovani Dol i kupanje u rekama.

Drugo veče rezervisano je za izbor najlepšeg videa i najlepše fotografije sa srpskih reka i planina za 2023. godinu. Biće promovisan roman o odbrani reka Kozji ustanak Saše Maldenovića i gosti će moći da pogledaju  i monodramu “Šta Anton zna o štetnosti cigara” koju će izvesti glumica Dragica Užarev. Goste će zabavljati  pop-rok bend KUD MRAMORAK i DJ LOBOR.

Foto: Udruženje “Ja volim Topli Do”

Osim toga, kako najavljuje direktor Festivala  dr Srđan Cvetković, druženje će se nastaviti oko ”Ognjišta slobodnih ljudi”, ognjišta koje je grejalo Toplodolce tokom 77 dana i 77 noći straže na mostu u odbranih svojih reka, uz logorsku vatru . Toplodlce će posetiti i borci za reke iz sela Dadinci, sa kojima će biti organizovano bratimljenje.

Nedelja je rezervisana za turnir u malom fudbalu između ekipa staroplaninskih sela kao i gostiju iz Poljske, Italije,  Dolova i drugih. Ove godine kao pomoć u orgnaizaciji festivala Toplodolci su dobili i mlade ljude iz cele Evrope koji su došli kao gosti volonterskog kampa preko organizacije Mladi istraživači Srbije, koji će takođe učestvovati u planinarsko-sportskim delovima programa.

Umetnički par Toma i Anđela Komatina su osmislili malu radionicu za decu gde će najmlađi vajati i slikati na temu Stare planine i očuvanja prirode i prodavati svoja dela u svrhu daljeg uređenja sela.

Posetioci takođe mogu pogledati i izložbu ŽIVOT STAROPLANINSKOG ČOVEKA dr Srđana Cvetkovića u dvorištu sada obnovljene seoske kuće.

Festival je ove godine podržan od Grada Pirota i TO Pirot.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com