Društvo

TOPLANA: Nišlijama stiže račun za 60% januarske potrošnje

Zbog decembarskih računa za grejanje brojne Nišlije izašle su na ulice. Januar je, sa jedanaest ledenih dana, bio još hladniji pa su se korisnici daljinskog grejanja pribojavali računa za prvi mesec ove godine.

U Toplani kažu da će Nišlije na januarskim računima videti iznos za 60% potrošnje, a ostatak će biti obračunat na kasnije mesece. Radi se, objašnjavaju, o promenjenom algoritmu.

“Algoritam je bio takav da je septembarska akontacija bila 30%, što je izuzetno malo jer je to bila procenjena potrošnja. Nismo znali kakva će biti zima, tako da je u decembru stigao znatno veći račun. Što se januarskog računa tiče, 60% zaduženja biće prikazano na njemu, dok će ostalih 40% biti podeljeno na naredne račune”, kaže Darko Pejčić, iz Gradske toplane.

Januara je potrošnja bila 28% veća nego u decembru, ipak, promena algoritma uticaće na iznose na računima, kažu u Objedinjenoj naplati.

Zbog primene algoritma gde se naplaćuje 60% procenata januarske potrošnje, prosečni računi biće oko 6% za varijabilni deo manji nego što je to bilo decembra meseca”, kaže Predrag Milačić iz JKP Objedinjena naplata.

On dodaje da su retki slučajevi da građani, pri plaćanju računa, izmiruju ostale obaveze a one prema Toplani izostave. Kako kaže,januar, po ukupno naplaćenom iznosu, je za sada rekordan u Objedinjenoj naplati.

Kako nezvanično saznajemo, u Toplani se razmišlja o tome da se algoritam primeni tako, da u mesecima kada nije grejna sezona iznosi na računima budu približno jednaki.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com