DruštvoEkonomija

Toplana najavila niže januarske račune

Visina decembarskih računa za grejanje zaprepastila je ovih dana mnoge korisnike daljinskog grejanja u Nišu, jer su iznosi na njima značajno veći od onih koje su dobijali na početku grejne sezone.

Iz Toplane međutim stižu uveravanja da grejanje nije poskupelo i da će januarski računi biti niži.

Prema rečima direktora Toplane Predraga Milačića decembarski računi su najviši računi za grejanje koje će gradjani Niša dobiti ove grejne sezone.

“Januar jeste hadniji od decembra i potrošnja toplotne energije je veća, ali algoritam koji već tri godine primenjujemo je takav da mi u januaru fakturišemo samo 60 odsto od januarske potrošnje, a preostalih 40 odsto fakturišemo u periodu od aprila do jula”, istakao je Milačić.

On je rekao da su veći računi isključivo posledica uvećane potrošnje toplotne energije i da je varijabilni deo cena grejanja u decembru pojeftinio.

“Kao posledica korekcije cena i usklađivanja sa kretanjem cene gasa, varijabilni deo cene u decembru smanjen na 5,96 dinara po kilovat satu, sa 6,04 koliko je iznosio u novembru”.

Milačić je kazao da decembarski račun za grejanje za stan od 55 kvadrata iznosi nešto više od 9.000 dinara, ali da je tokom avgusta i septembra iznosio oko 3.000 dinara, a u novembru 5.800, tako da je prosečna visina računa 4.800 dinara.

“Prosečna visina računa u ovoj grejnoj sezoni veća je za svega 305 dinara u odnosu na prosek prošle godine. Od tog iznosa, 176 dinara je povećanje usled uvećane potrošnje toplotne energije, a 129 dinara je zbog promenje cene gasa. Od decembra prošle godine do decembra ove godine cena gasa uvećana je za 30,8 odsto”, rekao je Milačić.

On je kazao da i sa uvećanim računima u odnosu na prošlu godinu, građani Niša za stan prosečne veličine plaćaju manje za 1.700 dinara od korisnika daljinskog grejanja u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com