DruštvoEkonomija

TON U 2017. I PLANOVI ZA 2018. GODINU: Prihodi grada od turizma 1,6 milijardi dinara

Turizam je za poslednje četiri godine u Nišu zabeležio rast od 70 odsto u odnosu na period pre toga i sada se nalazimo, u kategoriji gradskih destinacija, odmah iza Beograda i Novog Sada kao treći centar, istako je uroš Parlić, direktor Turističe organizacije Niš na jučerašnjoj prezentaciji rada TON-a u 2017. i predstavljanje planova za 2018.godinu. Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa svojim saradnicima, kao i mnogi turistički poslaniciji. Prema rečima gradonačelnika Bulatovića, pozitivan trend porista turista koji se broji na desetine procenata ukazuje da grad u saradnji sa Turističkom organizacijom odlično prepoznaje značaj turizma i turističke privrede kao temelj za ukupan privredni rast grada.

„Turizam čini temelj za razvoj svih ostalih delatnosti, odličan je stimulans za ekonomski i privredni razvoj našeg grada. Kao dokaz može se uzeti činjenica da procenjeni prihodi po osnovi prosečne turističke potrošnje u gradu za 2017. ukupno iznose više id 1,6 milijardi dinara“, istako je gradonačelnik Niša. „Kulturno istorijski spomenici i prirodne lepote Niša i okoline su naš ogromni potencijal i naša najveća prednost koju želimo da iskoristimo na najbolji način za valorizaciju naših potencijala, u svrhu razvoja našeg grada“.

On je dodao da, kada se radi o jednom tako važnom sektoru kao što je turizam, grad Niš vodi odgovornu i planski organizovanu politiku. Pozitivan trend porista turista koji se broji na desetine procenata ukazuje da grad u saradnji sa Turističkom organizacijom odlično prepoznaje značaj turizma i turističke privrede. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Nišu je u periodu od januara do decembra 2017. došlo do povećanja ukupnog broja turista za 26 odsto u odnosu na godinu ranije. Broj domaćih turista je povećan za 16 odsto, a stranih za 34 procenta. Podaci turističkog prometa u 2018. gdodini, od januara do maja, pokazuju da je došlo do ukupnog povećanja za 20 procenata u odnosu na 2017.godinu.Broj domaćih turista je povećan za 17 odsto, a stranih za 25 procenata.

„Na povećanje broja turista koji sada beležimo u velikojmeri je uticala i promocija Niša kao turstičke destinacije“ dodao je Uroš Pralić. „To radimo već tri godine u kontinuitetu i fokusirali smo se na zemlje u okruženju, to su pre svega Grčka i Bugarska, a sada se okrećemo i Slovačkoj i Nemačkoj. Radićemo i promociju za Švedsku. Bićemo prisustni svuda gde smatramo da postoji interesovanje za Niš i za posetu Nišu. Želimo da pokažemo šta sve Niš nudi. Promoviđemo grad i uz pomoć turističkih časopisa, naši česti gosti su i blogeri, strani snimatelji rade filmove u Nišu i o Nišu, što sve u velikoj mori utiče na promociju grada“, objašnjava Uroš Parlić.

Najomiljenije destinacije za turiste u gradu, prema analizama TON-a, su Crveni krst, Medijana koja se trenutno radi, Tvrđava i Kopitareva ulica, kao i pešačka zona. Prosični turista u Nišu je muškarac između 25 i 34 godine. Čak 20 odsto turista se posle prve posete vraćaju u Niš i to i do četiri iviše puta. Zadovoljstvni su destinacijom , ali i smeštajom, cenama, uslugom.

„Prema analizama koje smo dobili od posetioca i na osnovu njihovih ocena prešli smo broj četiri od maksimalne ocene pet za gradsku destinaciju“, dodaje Uroš Parlić. Po njemu, turizam i dalje ide uzlaznom linijom, a u tome veliku pomoć očekuje i od grada.

„Grad bi morao pod hitno da razmišlja o izgradnji kongresnog centra jer bi to uticalo na povećanje broja turista i razvoj konkresnog turizma, dati upravljača Tvrđavi u centru grada i da se nastavi sa ulaganjem u infrastrukturne objekte za bolji prihvat turista. Tvrđava zahteva sanaciju i otvaranje novih sadržaja, gradu su potrebna i nova parking mesta, posebno ona za autobuse. Uvešćemo i signalizaciju na dvojezičnim tablama, u planu je uvođenje vaj- faj zona koje su jedna od najvećih potreba turista.Ne odustaje se ni od turističkog autobusa koji će pokriti dve gradske zone sa kartama za jedan, tri i sedam dana, a biće i kartica sa određenom količinom interneta koje ćemo raditi u saradnji sa Telekomom“, novine su koje Parlić najavljuje.

Povećan broj turista u gradu je značajan i za obične građane. Dobiće veće mogućnosti da nađu posao u nekom od turističkih segmenata , mogu da prodaju neke svoje usluge, da prodaju proizvode koje rade, suvenire u slično. Turizam, inače, utiče i na opšti ekonomski razvoj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com