Društvo

Tokom prvog bombardovanja Niša poginulo je 400 ljudi

Polaganjem venaca i parastosom, na Starom groblju u Nišu obeležen je Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu. Vence  su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, predstavnici Nišavskog upravnog okruga kao i delegacije boračkih udruženja te Kolo srpskih sestara Niš.

Dva dana nakon zvaničnog početka rata u Jugoslaviji i bombardovanja Beograda, avioni Trećeg rajha obrušili su se na Niš.  Tokom ovog bombardovanja najviše je stradala Železnička radionica i Palilula. Porušeno je dosta kuća i zgrada. Tog dana poginulo je preko 500 Nišlija.

“Obeležili smo Dan sećanja na prvo bombardovanje Niša na dan 8.aprila 1941.godine. Niš je tog dana bio zasut bombama. Pogunulo je preko 400, a ranjeno preko 500 ljudi. U znak poštovanja, u znak sećanja na pale žrtve, na ugašene porodice, na porušene stanove i kuće u tom  velikom napadu, grad Niš je, pre svega, u moralnoj obavezi na današnji dan in a slične datume, da ispoštuje te žrtve sećanjem, da oda počast i poštovanje koje one zaslužuju, a u moralnom zadatku je  i da sva ta sećanja prenese mlađim pokolenjima jer, radi  svoje bolje budućnosti, moraju da znaju po nešto  i o svom poreklu i stradanju sopstvenog naroda”, kazala je Marina Kostić, pomoćnik Gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

Ona je dodala da je tog kobnog dana porušeni i mnogo stanova u kuća, da je mnogo porodica poginulo i da je broj žrtava nemoguće precizno znati, ali da ostaci koji  postoje govore o tome da je srazmera neuporediva sa onim što se moglo i zamisliti od prvog napada.

Ljuba Stanojevic, predsednik Okružnog odbora Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije dodaje da je bombardovanje od strane Trećeg rajha tog dana bila svojevrsna odmazda.

“Samo dva dana  posle bombardovanja Beograda nemačka avijacija se bukvalno okomila na Niš”, kaže Stanojević. “Pokosili su sve što se kretalo ulicama jer su u to vreme mnoge Nišlije kretale na posao u Železničku  radionicu. Veliki broj ljudi je poginuo u svojim kućama jer su još spavali”, kaže Stanojević.

Dodaje da do napada došlo zbog toga  jer su naši artiljerci obirili jedan njihov avion koji je pao u ataru Gadžin Han.

“Ovim iznenadnim i jakim napadom na Niš oni su želeli da se osvete za to, tako da nisu birali gde će bacati bombme”, dodaje Stanojević.

 Prema nekim podacima najviše bombi je tog dana palo na području Palilule i na Starom groblju, a svedočanstvo govori i o tome da sun e taom potezu grada videli samo krateri od bombi, dok su grobovi bili potpuno razoreni.

Niš je kapitualirao već 9. aprila, a prvo što su Nemci uradili nakon ulaska u grad bio je popis imovine.

Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe s juga, ušla u Niš.Pored bombardovanja Nemaca, Niš je prvi na listi gradova po broju savezničkih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com