DruštvoStari Niš

Todor P. Stanković pre tačno 146 godina razvio je zastavu na Tvrđavi: Niš je naš!

Na Starom groblju na spomenik Todora P. Stankovića koji je istakao srpsku zastavu 11. janura 1878. godine na Stambol kapiji Niške Trvđave, položeni su venci.

Pomen ovom Nišliji održan je prvi put lane inače nacionalnom radniku, konzulu i prvom načelniku sreza niškog, danas je održan prvi put.

Todor P. Stanković (Niš,1852. – Beograd,1925.), po testamenetarnoj želji ekshumiran je i sahranjen u Nišu na Starom groblju 1927.

Spomenik Todoru P. Stankoviću; Foto: Niške Vesti

Spomenik i danas postoji, očuvan i u dobrom je stanju.

Bio je nesumnjivo ličnost nacionalnog formata, učesnik svih oslobodilačkih ratova Srbije, doajen srpskog novinarstva, diplomata. Odan dinastiji Obrenovića i uvažavan od dinastije Кarađorđević.

Prvi načelnik grada Niša posle oslobođenja od Turaka, istoriograf i pisac, jedan od osnivača Narodne odbrane.

Prilikom oslobođenja Niša od Turaka, posle petvekovnog ropstva, po naredbi generala Milojka Lešjanina, a uz saglasnost kralja Milana, istakao je srpsku zastavu na Tvrđavi, iznad Stambol kapije, čime je Niš ušao u sastav Кraljevine Srbije.

U svom autobiografskom spisu USPOMENE koji se nalazi u Arhivu SANU u Beogradu, objavljene 1996. kao posebna knjiga, o tom svom činu T. Stanković zapisao je sledeće:

“Čim je predaja izvršena, Кomandant kora /M. Lešjanin/ naredio mi je da pobodem srpsku zastavu na gradskom bedemu, nad samim glavnim ulazom u tvrđavu, što sam uz pripomoć dva vojnika i učinio. Niš je naš “.

Кao zaslužnog Nišliju 1937. godine, ondašnja gradska uprava je donela odluku da mu se postavi spomen bista, te je po tom nalogu , Slavko Miletić vajar, izradio njegovu bistu /model u gipsu/ koja se čuva u Muzeju, u zbirci Istorija umetnosti.

Miroslav Veličković, je u knjizi sistematizovao dvogodišnja istraživanja Starog groblja, upravo on opisao je život Todora P. Stankovića.

Foto: GO Palilula

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com