Kultura

“To je Toma” večeras na Letnjoj pozornici

Festival glumačkih ostvarenja biće zatvoren niškom premijerom dugometražnog dokumentarno-biogradskog filma sa elementima igrane rekonstrukcije “To je Toma” autora Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića, a koji je rađen u koprodukciji sa Centrom za kulturu iz Aleksinca.

Miloš Paović iz Centra za kulturu u Aleksincu podsetio je da je u ovom gradu pokrenuta manifestacija “Sećanje na Tomu Zdravkovića”, kako bi se promovisalo ovo mesto, kao mesto rođenja Tome Zdravkovića.

Miloš Paović, Centar za kulturu u Aleksincu

“Krenuli smo sa muzičkom akademijom na kojoj Tomine pesme pevaju svi, džezeri, rokeri, gudački kvarteti. Znamo svi da je bilo diskutabilno da li će se te manifestacije uopšte i odavati u doba korone, pa smo onda, kako ne bi propustili obeležavanje dana rođenja ovog istaknutog umetnika, odlučili da snimimo film. Uz ogroman napor, ogromnu energiju i iskustvo City produkcije uspeli smo da završimo film u kojem smo dobili sijaset novih informacija, fotografija, nove neobjavljene muzike”, rekao je Miloš Paović.

 

U filmu su se našli mnogi detalji iz Tominog života koje nismo znali, a za to je zaslužan novinar Nikola Kankaraš koji godinama unazad prikuplja arhivsku građu i vodi fb stranu o ovom istaknutom umetniku.

Nikola Kankaraš, novinar

“Već punu deceniju radim na istraživanju biografije Tome Zdravkovića, koja će biti sublimirana u jednoj monografiji koja je trenutno u štampi. Moja pomoć u filmu je bila u tome što sam dao nove informacije, podatke, dokumentarni materijal do kojeg sam ja došalazio svih ovih godina istraživanja. U mojoj prikupljenoj arhivi su i pesme koje su izvedene na Radio Beogradu u džez stilu koji nije bio tipičan Tomi. Pomenuću naravno i značaj Niša u Tominoj karijeri. U Niškoj Banji je nastala pesma koja je kasnije važila za prekretnicu u njegovoj karijeri “Ciganka”.”, istakao je Nikola Kankaraš.

Ekipa koja je radila na filmu ističe da nisu ni znali na samom početku u kakvu se avanturu upuštaju. Teško se dolazilo do sagovornika, ali je ovaj tim pun entuzijazma to uspeo. Tako u filmu govore Tomina udovica Gordana Zdravković, njegov kum Zoran Kalezić, glumice Danica Maksimović i Tanja Bošković, Hasan Dudić, i mnogi drugi.

Vladimir Ristić, reditelj

“Naš niški glumac Aleksandar Mihailović u filmu govori tekstove u prvom licu jednine, kao da je u jednoj vrsti ispovedaonice koja zapravo gradi radnju i ima jednu linearnost od trenutka njegovog rođenja u Aleksincu do njegove smrti na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Sve reči izgovorene u filmu su autentične, Tomine. Ja sam dobio gomilu njegovih intervjua iz kojih sam sklapao priču.”, istakao je reditelj Vladimir Ristić.

U filmu će publika moći da čuje i dve numere koje nikada nisu objavljene i nisu bile emitovane.

Oliver Paunović, producent

“Mislim da je ovo jedan od najboljih filmova koji smo radili, ali naravno, iz godine u godinu učimo da budemo sve bolji i bolji i nakon deset godina mogu slobodno da kažem da će ovaj film imati svoju budućnost”, rekao je producent Oliver Paunović i dodao da je plan produkcije da u budućem periodu uradi filmove i o Bilji Krstić, Zoranu Tutu Živkoviću, Žiki Milenkoviću.

Film To je Toma biće prikazan večeras kao treći gostujući film. Pre ovog filma biće prikazan i kratki igrani film “Olga” i takođe kratki dokumentarni film “Ministar, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com