AleksinacKultura

“To je Toma”, dokumentarni film o Tomi Zdravkoviću premijerno u Aleksincu na dan njegovog rođenja

„To je Toma“, dokumentarni film o srpskom pevaču narodne muzike, kompozitoru i pesniku, o čoveku koji je večita inspiracija mnogih je završen. Film će premijerno biti prikazan u Aleksincu, mestu gde je rođen Toma Zdravković, 20. novembra na dan rođenja velikog muzičkog umetnika. Ideju za ovaj film dao je Miloš Paović, urednik programa u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, a prepoznao je producent Oliver Paunović koji je sa svojom ekipom krenuo u novu filmsku avanturu.

Dokumentarac obiluje mnogim ekskluzivnim i nikad viđenim fotografijama, audio i video snimcima iz decenijske karijere Tome Zdravkovića.Snimanje je počelo polovinom u Crnoj Gori, a nastavljeno u Beogradu, Leskovcu, Sarajevu, Nišu, Pečenjevcu i Aleksincu.

 

“Ideja je bila da se kroz linearnu dokumentarnu priču predstavi Toma Zdravković. Da se gledaoci, neki podsete, a mlađi upoznaju sa biografijom i karijerom ovog velikog umetnika. S obzirom da svi poznaju njegovo stvaralaštvo ali ne i njega samog kao čoveka, njegov karakter, senzibilitet i ishodišta iz kojih su te pesme nastajale. Sve je još uvek jako vruće s obzirom da se film završava ovog trena. Ima divnih svedočanstava, film je ispunjen muzikom, tako da se nadam se da će gledaoci u Aleksincu uživati”, kazao je Niškim Vestima reditelj Vladimir Ristić.

Nikola Kankaraš, novinar i urednik fb strane “Tomislav Toma Zdravković”
Film obiluje mnogim ekskluzivnim fotografijama i snimcima nastalim tokom Tomine decenijske plodonosne karijere zahvaljujući bogatoj arhivi koju poseduje novinar Nikola Kankaraš, koji je pružio nesebičnu pomoć u toku snimanja ovog filma. Osim što redovno uređuje facebook stranu Tomislav Toma Zdravković, Kankaraš piše i knjigu Tomi Zdravkoviću koja će biti najdetaljnija i najobuhvatnija studija o njegovom životu i karijeri.
“Ogledalo tog vremena bio je Toma Zdravković – atipičan predstavnik estradne branše, istovremeno klasik i avangarda, umetnik svoje vrste: i džezer, i šansonjer, i šlager pevač, i interpretator izvornog melosa, ali nikako “narodnjak”; samouki kompozitor, pesnik, saputnik i sapatnik lutalica, noćobdija, Cigana. Ponikao u kafani, u kojoj je ispekao zanat, od ranih šezdesetih kada je naginjao zabavnoj muzici, gradeći s godinama sopstveni pravac po kome je ostao prepoznatljiv. Autentičan, prefinjen, nepokoren estradnim šablonima, krčio je, tiho i nenametljivo, svoj put u legendu”, istakao je Nikola Kankaraš.
Danica Maksimović, glumica i Oliver Paunović, producent
Toma Zdravković je velika inspiracija. Dokumentarni film svojom pristupom i senzibilitetotom na tragu je karaktera Tome Zdravkovića.
“Mislim da je ovo jedan od najboljih mojih filmova. Film je emotivan, ali i edukativan za mlađu generaciju. Veliki je poduhvat raditi dokumentarac o tako velikom estradnom umetniku sa bogatom karijerom. Mi sigurno nismo mogli da kroz film ispričamo sve, ali smo napravili ostvarenje sa svedočanstvima onih koji su ga poznavali, kroz koja ćete shvatiti ko je bio Toma Zdravković. Dodatno film oplemenjuju igrane strukture koje iz sasvim jednog novog ugla otkrivaju nove aspekte njegovog života i stvaralaštva”, rekao je producent Oliver Paunović.

U ovom unikatnom ostvarenju učestvuju Zoran Kalezić, estradni umetnik i Tomin kum, Nikola Kankaraš, novinar i autor knjige o Tomi Zdravkoviću, glumice Danica Maksimović i Tanja Bošković, Rade Brajović, nekadašnji urednik “Večernjih novosti”, estradni menadžeri Nikola Idžan i Sadik Pašić, estradni umetnik Hasan Dudić, kao i Tomina udovica Gordana Zdravković.

Film će biti prikazan na dan rođenja Tome Zdravkovića, ali je nastao povodom 30 godina od smrti Tome Zdravkovića, u koprodukciji Centra za kulturu Aleksinac i City grupe iz Niša. Idejni tvorac je Miloš Paović, producent Oliver Paunović, stručni konsultant Nikola Kankaraš, snimatelj Bojan Jovanović, dok scenario i režiju potpisuju Vladimir Ristić i Boban Rajković. Narator je glumac niškog Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović.

Čekamo vas u Domu kulture u Aleksincu, 20. novembra, na dan rođenja Tome Zdravkovića!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com