Virus Korona

Tiodorović: Virus će još dugo biti sa nama, naučimo da živimo sa njim

Virus je još uvek tu, poruka je epidemiologa dr Branislava Tiodorovića sa sednice Gradskog štaba za vanredne situacije koji je danas održan. On je dodao da se u Nišu beleži tendencija blagog  pada, da su građani ozbiljnije i disciplinovanije primili predložene mere nego i junu i delom u julu.

 

 

„Nalazimo se u situaciji prelomnog trenutka kada ćemo pokazati kao građani i kao ljudi koji se svesno bore protiv jedne teške bolesti, solidarnost, spremnost, disciplinu i odgovornost. Budemo li tako nastavili naći ćemo se na dobrom putu, a to znači da svedemo epidemiju na sporadičnu pojavu, a to nam je i cilj“, istakao je Tiodorović.

On je dodao da virus neće nestati i da će biti još dugo prisutan.

„Moramo se naučiti da živimo sa virusom i da funkcionišemo sa njim u svakom pogledu, i u ekonomiji i u kulturi i sportu, u školama i svemu onome što čini život, a da se pri tome pridržavamo svih mera koje se traže“, istakao je Tiodorović. „Uspemo li tako nešto bićemo na dobrom putu da stvarno budemo sigurniji i spremniji za sve situacije koje  su pred nama“.

Tiodorović je još jednom napomenuo da se sve predložene mere moraju sprovoditi do kraja, a Štab je puno toga uradio sa svoje strane da Grad Niš koji je veliki i sa velikim prilivom ljudi, funkcioniše na najbolji mogući način, najbolje u Srbiji. Nišlije sa epidemijom korona virusa žive već šest meseci.

„Možemo reći da se nalazimo u situaciji koja suviše dugo traje, građani su navikli na mnogo kraći period od dva do tri meseca kao što je to slučaj sa gripom i da posle toga sve bude mnogo mirnije. Ovde se radi o mnogo većem problemu, virusu koji je daleko više izdržljiviji jer pronalazi osteljive ljudske organizme što je jedini način da preživi. Zato je važno da mu ne omogućimo da pronađe novi organizam u kome će se održati“, dodao je Tiodorović.

Niški epidemiolog smatra da građanima mora da se da šansa i da uživaju u životu, a to znači da uz primenu ovih mera, i to strogu i disciplinovanu, mogu ekonomski da funkcionišu, da život teče svojim tokom.

„I škole mogu da prorade pod uslovima koji su predviđeni našim elaboratom i Ministarstvom prosvete i onim što će Krizni štab Vlade  usvojiti. To znači  da mogu da se odvijaju i kulturne i sportske manifestacije, ali sve to samo pod jednim uslovom, da sve to bude pod strogom kontrolom, sa maskama, sa fizičkim odstojanjem i dezinfekcijom i pranjem ruku. Ako želimo da živimo kao do sada ali uz prisustvo virusa mi sve to možemo“, zaključio je dr Branislav Tiodorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com