Društvo

Tiodorović: Trenutno je ŠPIC, broj obolelih će početi da opada

Broj obolelih od malih boginja trenutno je najveći, narednih nedelja on će početi da opada kaže poznati srpski epidemiolog Branislav Tiodorović.

Za 31. januar zakazan je sastanak u gradskom Savetu za zdravlje, tada će se razmatrati podaci koje je obradio niški Institut za javno zdravlje.

“U tim podacima se vidi da imamo u poslednjih 5-6 godina manji obuhvat vakcinisane dece. Da li smo se dovoljno angažovano suprostavljali izjavama antivakcinalnog lobija, to je pitanje. Potrebno je bilo sa ljudima više pričati”, rekao je Tiodorović.

Ova vakcinacija je urađena na strahu, bolje je da smo je obavili na vreme sada bi imali jak “bedem”, dodaje on. Obuhvat vakcine u niškom Domu zdravlja danas je 75% i to jeste dalo rezultate.

“U aprilu nećemo imati ovakav broj. Neće biti ovako 10-15 slučajeva dnevno, već nekoliko na dan a posle toga sporadično. Trenutno je špic i on će, neće odjednom, ali će početi da opada”, rekao je poznati srpski epidemilog Branislav Tiodorović.

Najugorežnija su deca nevakcinisana do 5 godina, jer je virus morbila veoma kontaginozan. Jedan oboleli može da zarazi čak 15 njih, dok jedan gripozni pacijent može da zarazi samo 3.

Prema poslednjim podacima Batuta u Srbiji trenutno ima više od 1260 obolelih od morbila i tri smrtna slučaja od kojih su dva niška pacijenta, dete i porodilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com