Društvo

Tiodorović: Povećaćemo testiranje kako bi imali pravu sliku

Profesor dr Branislav Tiodorović rekao je za TV Prva da je ova nedelja teža od one prošle, a kako sedmica odmiče očekuje se sve više obolelih.

Tiodorović je rekao da je potrebno povećati disciplinu građana i zdravstvenih radnika, ali i broj testiranja.

 

“Dobili smo sada šansu, radi se i u Institutu za javno zdravlje u Nišu, radiće se u Institutu za veterinu, a imamo i veliku pomoć Nacionalne laboratorije u Batajnici koja nam pomaže da to testiranje proširimo. Time što je Dom zdravlja ušao u koncept selekcije pacijenata koji će ići ili u bolnicu, u kućnu izolaciju ili Halu Čair testiranje ćemo značajno povećati i imaćemo bolji uvid”, kazao je epidemiolog u uključenju.

Tek nakon svega ovoga možemo reći da li protivnika “držimo za rogove” i da uspevamo da se borimo sa njim, istakao je epidemiolog i dodao da je ova nedelja vrlo značajna, ako ne i presudna.

“Ako se budemo ponašali sa čeličnom dispciplinom moći ćemo da se izborimo sa ovim teškim oboljenjem”, kazao je Tiodorović.

Iako je u Srbiji povećan broj testiranja, izgleda da je taj plan za Niš i dalje samo najava. Kako su danas rekli na konferenciji za medije, testova ima dovoljno. Zato Nišlijama nije jasno kada će početi najavljena testiranja.

“Ne mogu da odgovaram na nešto što još nisam zvanično čuo, ali vidite da se ipak polako povećava testiranje, doći ćemo polako to do broja o kome smo pričali. Istina, ne ide jednostavno zato što je to vrlo složen posao, ne samo u smislu laboratorija nego i logistike koja sve to mora da podrži”, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Stručnjaci su danas na obraćanju naglasili da do sada nisu imali situaciju da ne testiraju osobu koja je imala indikacije za testiranje.

“Mi smo sada značajno proširili indikacije, kao što smo i pričali, pa u tom smislu govorimo o masovnijem testiranju. Samo da se ne pomisli da je bilo osoba koje su u tom momentu zadovoljavale definiciju slučaja za testiranje a da nisu testirane”, istakla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close