Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Očekujem da se situacija poboljša za sedam do 10 dana

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je veruje da će kriva da počne da se zaravnjuje za sedam do deset dana, a da će Srbija u decembar ući mirnija.

 

„U decembru će biti fluktuacije sa brojem obolelih i umrlih i tako će verovatno proći ceo taj mesec. Uz strogo sprovođenje mera, moći ćemo da se izborimo sa ovom situacijom i da imamo strogo kontrolisano stanje, da krivu spustimo na što niži nivo“, dodao je Tiodorović za TV Prva.

Ne veruje da će ova zima biti najmračniji period korone.

„Biće zaražavanja, možda sam ja optimista, ali ćemo pregurati ovu zimu. Moramo da se čuvamo, ako treba i da pooštravamo neke mere, ali ćemo na proleće imati drugu situaciju, dočekati vakcinu i prebroditi ovu tešku bolest“, rekao je Tiodorović.

Posebno čega se Tiodorović dotakao je ponašanje mladih, naročito tokom noćnih izlazaka, koji će sada biti onemogućeni jer se klubovi zatvaraju u 21.00.

„Kad su mladi u pitanju, neophodno je da uključimo psihologe, psihterapeute, sociologe, da radimo malo drugačije sa njima. Ne treba zastrašivati nikoga, pa ni mlade, već da edukacijom shvate u kakvoj smo situaciji. To što oni lakše prolaze ako dobiju koronu odražava se, jer imamo povećan broj obolelih među radno aktivnim ljudima, a posebno među starijom populacijom. Krajnji trenutak je da se uozbiljimo.“

Tiodorović se zalaže da svi koji mogu rade od kuće i da ekonomija ne sme da stane.

Očekuje da će vakcina protiv korone stići u januaru ili februaru, ali da se može desiti i da stigne do kraja decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komnetar

  1. U potpunosti se slažem sa uvođenjem mera u cilju zaštite zdravlja građana koje je potrebno najstrožije primenjivati. Samo me interesuje da li je tačna informacija da je oko 30 radnika KPZ Niš zaraženo virusom coron-e i da li će Ministarstvo pravde predložiti Skupštini zakon o amnestiji upravo zato što je u vreme vanrednog stanja saopštavana ta informacija u cilju zaštite i osuđenih lica i radnika KPZ o kojima sada niko ništa ne govori. Postoje neke nezvanične informacije na koje se ne treba oslanjati ali je prosto nemoguće da u sličnim zatvorenim sistemima ova pošast ne ulazi ili da neće ući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button