Virus Korona

Tiodorović: Novi soj koronavirusa još uvek nije registrovan u Srbiji

Prema poslednjim podacima novi soj koronavirusa još uvek nije registrovan u laboratorijama u Srbiji, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

 

 

“Mogu vam reći da su naše laboratorije veoma dobre i u Beogradu i u Kraljevu i u Novom Sadu i u Nišu. Nisu do sada dijagnostifikovale novi soj. To ne znači da se on neće pojaviti, s obzirom na to da ga ima u Sloveniji, da ga ima u Mađarskoj i da se može pojaviti i kod nas”, kazao je Tiodorović.

On je dodao da prema karakteristikama koje su poznate u načnim i stručnim krugovima, novi soj se brže širi, postoji mogućnost da je zarazniji, ali da je, klinički gledano, simptomatologija ista i da nema razlike sa već poznatim virusom.

Što se tiče situacije u kovid sistemu u Nišu, Tiodorović je kazao da se ona značajno poboljšala.

“Jutrošnji podaci govore da imamo jedan mali broj primljenih u odnosu na onaj koji smo imali pre mesec dva, da imamo potpuno funkcionisanje sistema”, rekao je Tiodorović.

Situacija će, dodao je, biti povoljna tek onda kada dođemo na sporadična slučajeve. Prema njegovoj proceni postojeće mere će se primenjivati barem do proleća i u toku proleća.

“Na taj način ćemo doći do toga da se kovid sistem smanjuje, a da prelazimo, što je vrlo važno, na sve više jačanje non kovid sistema, odnosno čuvanje ljudi koji boluju od hroničnih bolesti”, izjavio je Tiodorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com