Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Ne možemo da pritiskamo decu da se vakcinišu

Najviše obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske

Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.

Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo nastaviće se – saglasni su stručnjaci.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

“U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima to se vidi, a na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne”, rekao je Tiodorović.

“Najveći broj obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske”

Dodao je da, iako se mnogi ne slažu, ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Ističe Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

“Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih”, rekao je epidemiolog.

“Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodljivo, ne možemo to da radimo stalno”, istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemijsku situaciju da bi se deca vratila u klupe, ali to je teško očekivati.

“Zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani”

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih, može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

“Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad”, istakao je gost Jutarnjeg dnevnika.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regularno u školu.

“Dileme nema: zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima”, rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao je da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com