Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Krenule su situacije koje podsećaju na neke teže periode

Prema podacima kojima raspolaže Štab za vanredne situacije u Nišu se broj novobolelih povećao za skoro 50 odsto, kazao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović. On je dodao da je u Nišu prvih pregleda juče bilo 220, dok će danas, prema procenama, taj broj biti veći.

Takođe, dodao je on, povećan je broj prvih pregleda u Vranju i Zaječaru, dok je Leskovac trenutno u najboljoj situaciji.

“Ovog trenutka su krenule situacije koje nas podsećaju na neke teže periode. Ali se nadamo da ogromna većina stanovništva ipak koristi maske, koristi sva sredstva, sve mere sprovodi i moramo da razmišljamo o tome koje ćemo još eventualno mere da sprovodimo”, kazao je Tiodorović.

On je izneo podatke da je u Kliničkom centru je jutros bilo 100 pacijenata, od čega je 50 odsto iz Niša, a 50 odsto sa strane.

“Imamo jedno dete koje je kovid pozitivno, ali je u dobrom stanju. I taj deo, takozvani kovid pedijatrijski centar je spreman da prihvati”, izjavio je Tiodorović.

Klinički centar Niš, prema njegovim navodima, raspolaže dovoljnim brojem postelja u kovid objektima.

Iako se do sada smatralo da je jug Srbije mirniji od Severa, konkretno od Beograda i Vojvodine, Tiodorović kaže da je sada jasno da će polako, cela država biti zahvaćena ovim talasom.

“Moramo shvatiti da je ovo ozbiljna situacija, da je vrlo važno da sada smanjimo broj novoobolelih. Pozitivnih će biti sigurno stalno, koliko god budemo testirali biće pozitivnih, ali je važno da ne bude obolelih. Odnosno da pozitivni dominiraju ti mlađi ljudi, još uvek, iako se več počinje izjednačavati. Procentualno prikazano 20 do 40 godina je bilo 40%, sada je već 40% radno aktivnog stanovništva i kreće se ka starijim”, objašnjava Tiodorović.

U najtežoj situaciji su najstariji građani, kojih je, prema njegovim rečima i najviše na respiratorima. Treba obratiti pažnju kako će se kod njih razvijati proces i oni se moraju čuvati, ističe epidemiolog Tiodorović.

Tiodorović je poručio građanima da poštuju mere, a državnim organima da mora biti nadzora i kontrole sprovođenja, jer u suprotnom neće biti rezultata. On je okarakterisao mesta poput spavova i noćnih klubova u Beogradu kao najveća žarišta, koja se moraju staviti pod potpunu kontrolu.

“Nisu samo apsolutne brojke u pitanju, nego je vrlo važno da pravimo selekciju između onoga gde lokalna zajednica sprovodi mere, kotnroliše i ima dobru saradnju sa građanima, od onoga gde to očigledno ne ide. Moraćemo da sprovedemo selekciju, pa će negde, verovatno, morati da se uvede da rad određenih objekata bude do 20 časova, što ne mora da znači da će tako biti i u drugom delu gde se kontroliše situacija”, kazao je Tiodorović.

On je poručio da nema govora o policijskom času i vanrednom stanju, zato što se, prema njegovim rečima, sve mere mogu dobrom i širokom kotnrolom sprovoditi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zašto na pedijatriji u D Za nema pristorija za izolaciju i sumnju na kovid????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com