Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Kasnilo se sa uvođenjem mera, smirivanje situacije tek oko Božića

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je za RTS da će nas kašnjenje sa uvođenjem mera mnogo koštati. On je naglasio da se očekivalo da će doći do smirivanja situacije i zaravnanja krive, međutim posle “crnog petka” može se očekivati da će i sledeća nedelja biti teška.

Ono što posebno zabrinjava, dodao je Tiodorović, je raspirivanje epidemije i van Beograda.

“Do pre sedam ili osam dana nismo imali da nam umiru ljudi u bolnicama u Leskovcu, Vranju, sad to imamo i to je veoma teška situacija”, izjavio je Tiodorović.

On je naglasio da se mere moraju poštovati do kraja “gvozdenom disciplinom” kako bi situacija mogla da se smiri i kontroliše.

Tiodorović je istakao da se ne mogu očekivati planirani efekti, jer je trebalo da mere budu ranije uvedene i dodao da smatra da ekonomija ne bi bila toliko ugrožena.

“Ja verujem da velika većina poštuje mere, međutim ta manjina je proizvela nešto što nismo očekivali i što se može iskomplikovati veoma”, izjavio je Tiodorović.

Što se tiče početka ski sezone, prof. Tiodorović je kazao da skijanje samo po sebi nije nikakva opasnost, ali je opasnost ono što se dešava pre i posle skijanja, pogotovo ako se ne sprovode sve propisane mere.

“Očigledno jedan deo našeg stanovništva, koji je veoma mali, ali je velikog uticaja, to što on radi i dalje misli da se može živeti sasvim normalno i uz koronu i uz ovu strašnu situaciju, ja bih rekao čak tragičnu”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim procenama smirivanje situacije može se očekivati tek za Božić.

“Ukoliko budemo stvarno sprovodili mere i ukoliko se svi budemo stvarno ponašali kako treba bez izuzetka, onda bi ipak posle 15. decembra morali da procenjujemo efekte mera i možemo se nadati da ih ublažimo. Ipak ćemo i dalje morati da vodimo računa na produženje određenog dela mera da bi smanjili mogućnost i rizike za dalje širenje ove teške infekcije”, zaključio je Tiodorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com