Virus KoronaZdravlje

TIODOROVIĆ: Još nije vreme za popuštanje mera

Sutra sednica Kriznog štaba

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom niovu. Što se tiče vakcinacije, Tiodorović ukazuje da imamo dobar trend, ali da treba brže.

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom nivou, i da svaki dan imamo barem 20 do 25 odsto potvrđenih od ukupnog broja testiranih.

“U poslednjih nekoliko dana raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama što govori da je virus tu. Javljaju se čak i porodične infekcije i moramo da računamo da je zbog lepog vremena, došlo je do većeg opuštanja jer nisu korišćene sve mere koje su predviđene”, istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sve to će dati verovatno blagi porast, već se vidi da kovid bolnice imaju i dalje dosta veliki broj pacijenata, to se može popraviti samo ako budemo vrlo odgovorni.

Tiodorović kaže da opuštanje može da razume, psihološki je ovo veoma težak problem, traje predugo, ali je siguran da ceo medicinski deo Kriznog štaba misli da je vrlo važno da očuvamo barem narednih dana situaciju na ovom nivou, da se mere poštuju, da nema popuštanja, da izdržimo dok se vakcinacija bude sprovodila.

“Vrlo je važno da za vakcinaciju imaju mirniju situaciju, da imamo opadajući trend obolevanja, da imamo kontrolisaniju, da se vakciniše mnogo veći broj ljudi, i da na taj način obezbedimo kolektivni imunitet”, rekao je Tiodorović.

Podseća da je u celoj Srbiji više od pola miliona vakcinisanih, a sutra počinje i davanje druge doze vakcine.

“Može se reći da imamo dobar trend, ali treba nam brže, zavisi od priliva vakcina”, smatra Tiodorović.

Ipak, u Evropi retko ko to dopušta, kaže on. Kada bi se poštovale mere i distanca to bi moglo, ali se to ne može obezbediti u potpunosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com