DruštvoHronika

Timotijević: Svi smo odgovorni za ovo što se dogodilo i svi ćemo biti odgovorni ako se nešto ovako ponovi

„Svi smo odgovorni za ovo što se dogodilo i svi ćemo biti odgovorni ako se nešto ovako ponovi. Moramo svi da se mobilišemo i da makar neki korak uradimo kako bi prevenirali buduće slučajeve. Nikako ne smemo samo da pratimo iz medija“, rekao je Niškim Vestima inspektor u penziji, koji je svoj redni vek proveo baveći se maloletničkom delikvencijom Bratislav Timotijević.

Kaže da će struka tek dati odgovore na mnoga pitanja u vezi slučaja maloletnog dečaka koji je počinio masovno ubistvo u školi na Vračaru, ali i na ono što svakog od nas zanima: „Šta je to tako mlado biće moglo da navede da počini ovakav zločin?“

„On nije bio zlostavljan, ali jeste bio malo izopšten iz društva što je verovatno stvaralo određenu traumu kod njega, ali koju zbog svoje prirode, povučenosti, smirenosti nije ispoljavao. Sa druge strane dete je razvedenih roditelja. Sama činjenica da je od osam ubijenih, sedam devojčica govori da je ženska figura kod njega bila dominantna“, rekao je Timotijević.

lpak, Timotijević ističe da je rano za zaključke.

„Nemamo kompletnu sliku. Ne znamo šta je prethodilo događaju. Znamo da je dete kompletnu logistiku pripremilo, pripremio je oružje, odbranu od eventualnog napada policije. Pratio je portale da vidi koliko je krivično odgovoran. Jednostavno sve je uradio pripremljeno, tako da nikako ne možemo da govorimo da se u ovom slučaju radi o afetku, o nečem što je trenutno izazvano“, objašnjava Timotijević.

Najveći fokus trenutno je na ocu, koji je omogućio da on nauči da rukuje oružjem i da mu bude dostupno.

„Ne možemo da krivimo oca što je imao i voleo oružje, ali je morao da čuva i obezbedi oružje. Otac će sigurno morati da snosi odgovornost, makar moralnu i za odvođenje deteta u streljanu.

Da se razumemo, sa dva tri odlaska u streljanu da vi naučite da tako baratate oružjem, to je nemoguće. 57 metaka ispaliti na licu mesta, menjati šaržere, ta preciznost, eliminisati žrtvu sa 15 metara, to je nešto što navodi da je on veoma dobro savladao tu veštinu“, kazao je Timotijević i dodao da sve to mora da se stavi na teret ocu.

I unutrašnji i spoljni lanac je dobro funkcionisao. Škola je imala privatno obezbeđenje, školski policajac je bio u zgradi, video nadzor je bio uključen. Prema Timotijevićevim rečima i da je na mestu obezbeđenja bio pripadnik Specijalno antiterorističke jedinice, verovatno ni on ne bi mogao da ga spreči ako bi on iz čista mira iz ranca izvukao oružje i počeo da puca. U tom smislu teško je reći da je ovo moglo da se spreči. Ipak, ovaj inspektor u penziji smatra da bi u budućnosti moglo da se radi na prevenciji.

„Ništa više neće biti isto nakon ovog događaja. Stvoriće se panika među ljudima, a znamo da su nam deca najranjivija kategorija. Ovaj događaj će morati da mobiliše sve snage, sve institucije koje su zadužene za bezbednost građana. Mnogo će morati da se povede računa u narednim danima, a tu mislim o pojačanoj bezbednosti u institucijama, na mestima većeg okupljanja građana. Policija će morati da bude prisutnija na ulicama“, zaključio je Timotijević.

Zabrinjava činjenica da je on kod jednog dela omladine postao antiheroj, što mnogi imaju empatiju prema onome što je uradio, rekao je Timotijević i dodao da je nažalost „američki sindrom“ došao i kod nas i mnoge stvari će morati da se promene kako bi nam deca bila bezbedna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button