Obrazovanje

Tim Fokus sa Elektronskog fakulteta u Nišu je predstavio inovaciju ,,Somnium” na ovogodišnjem Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju

Tim Fokus, koji broji osam članova predstavljao je Niš i Elektronski fakultet u Nišu na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji i Republici Srpskoj, a u Niš su se sa takmičenja vratili sa osvojenim drugim mestom u kategoriji za nerealizovanu inovaciju. Svi članovi u timu slažu se u jednom, do nagrade ih je doveo timski duh koji su razvili uz profesionalizam svakog pojedinca zaduženog za neke od koraka tokom razvijanja ideje.

Članovi Fokus tima su Sara Milanović, Jelena Nedeljković, Marija Kršanin, Nikola Krstić, Danijel Dimitrijević, Dimitrije Cvetković, Marko Manić i Nikola Nedeljković. Oni su u konkurenciji od 76 timova ušli u finale u kome je bilo samo šest timova.

Foto: Elektronski fakultet

“Ideju sa kojom smo se predstavili na takmičenju nazvali smo Somnium i satoji se u tome da zvučnim frekvencijama utičemo na nervni sistem čoveka kako bi mogao lakše da se uspava. Na ideju da uradimo tako nešto došli iz ličnog iskustva jer je već svima poznato da studenti zbog obaveza, posebno u ispitnim rokovima kada su pod stresom, teže zaspe. Sa istim problemom se sreću i druge osobe, a na to posebno utiče stress i ubrzani način života. Da ne bi koristili lekove za uspavljivanje došli smo na ideju da taj problem reše na drugi način”, objašnjava Nikola Krstić, student Elektronskog fakulteta.

Prema njegovim rečima tim je počeo da istražuje zvučne frekvencije i način na koje oni utiču na nervni sistem čoveka, oslobađaju ga stresa i pomažu mu da zaspi.

“Projekat Somnium sastoji se iz tri glavna dela. Glavni uređaj emituje zvuke i zvučne frekvencije, drugi deo je aplikacija kojom se upravlja uređajem i treći deo je narukvica koju korisnik nosi i koja ima funkciju da meri biološke parameter pri spavanju. Opšta namena uređaja je smirenje nervnog sistema čoveka u bilo kojoj saituciji ali mi smog a zamislili tako da se koristi pri uspavljivanju. Kao upravljački uređaj koristi se mobilni telefon na kome postoji aplikacija za podešavanje sistema. Na istoj aplikaciji korisnik može da pregleda i svoje biološke parameter koji su izmereni tokom prethodne noći, a meri se krvni pristisak i puls kao i još nekoliko bioloških parametara koji su bitni za uspavljivanje i koje i dalje istražujemo”, objašnjava Nikola.

Tim Fokus se za takmičenje pripremao nekoliko meseci. Morali su da prođu i nekoliko koraka do samog finala.

“Imali smo dosta koraka do finala, a svaki korak je imao posebne zahteve. Pisali smo i poslovni plan, pošto je ovo takmičenje za startap preduzetništvo. Imali smo i obuke zapravo kroz prezentacije, predavanja koja su trajala dva, tri sata, a čitav proces do finala tekao je onlajn”, objašnjava Dimitrije Cvetković, student Elektronskog fakulteta.

Foto: Elektronski fakultet

Svaki od šest timova u finalu predstavljala su po tri člana.

“Sama procedura finala jeste da se mi prezentujemo video snimkom, prezentacijom, a imamo i “zlatni minut”. To znači da u jednom minutu objasnimo žiriju našu inovaciju. Inače sama prezentacija traje pet minuta pa smo puno vežbali i taj deo takmičenja jer smo morali u to malo vremena da se predstavimo na pravi način”, objašnjava Marija.

Pobednika je odlučio žiri sastavljen od pet članova, a sve to na osnovu svega viđenog u samom finalu, ali i rangiranju koje je počelo čim je takmičenje krenulo. Čalanovi Tima Fokus su zadovoljni onim što su pokazali. Zadovoljni su i mestom koje su osvojili. Pred njima je sada novi izazov. Da ideju pretvore u stvarnost. Za to će, kažu, iskoristiti novac koji su dobili kao drugoplasirani na takmičenju.

„Mislimo da svi koji imaju bilo kakvu ideju, treba da se prijave za ovo takmičenje. Mi smo se prijavili čisto iz radoznalosti i iskreno, nismo očekivali da ćemo stići tako daleko. Upravo iz tog razloga poruka je da se svi slobodno prijave ukoliko imaju neku svoju ideju i probaju sa učešćem. Sigurno je da će dobiti neko novo iskustvo i upoznati se sa bitnim stvarima što se preduzetništva tiče“, poručuju članovi Tima Fokus.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com