Kuhinjica

Tikvice recepti za musaku od tikvica, pljeskavice, u rerni ili pohovane

Povrće koje sadrži izuzetno malo kalorija, svega 17 u 100 grama, tikvice se smatraju odličnim izborom za osobe koje žele da izgube višak kilograma i da održavaju svoju težinu i dobro zdravlje. Baš zato se preporučuje isprobati takozvane keto tikvice za one koji se pridržavaju takvog načina ishrane.

Recepti sa tikvicama su brojni i uglavnom vrlo jednostavni za pripremu. Uz to, postoje i odlični načini za pripremu posnih jela, uz dodatak ovog povrća.

Inače, one važe za odličan diuretik, jer dokazano pomažu kod izbacivanja nagomilane tečnosti u organizmu. Uz to se smatra i da čiste krv od otrova i da snižavaju nivo holesterola. Sem brojnih lekovitih materija, važe i za odličan prirodni izvor C vitamina što pogoduje za vaše zdravlje.

Recepti za jela sa tikvicama – kako spremiti tikvice?

Ako vas zanima kako spremiti tikvice, najjednostavniji odgovor bi bio kako god želite. U principu, kada su u pitanju tikvice, recepti za njihovu pripremu su zaista brojni, tako da postoji velika mogućnost izbora.

Da li ćete pripremati punjene tikvice u rerni, pohovane, te pljeskavice od tikvica, vaša je volja. Svakako se vrlo lako i brzo mogu pripremiti i tikvice kao prilog, ali i pita od ovog povrća, te musaka od tikvica, pa čak i omlet sa tikvicama.

Možete odabrati način koji vama najviše odgovara, ali treba da znate da je većina recepata vrlo nezahtevna, što znači da ih lako mogu pripremiti čak i neiskusne domaćice.

Musaka od tikvica recept

Musaka od tikvica

Mnoge domaćice imaju različite načine za pripremu ovog jela. Za jedne je to musaka od tikvica i sira, za druge druge je opcija barenih odnosno pohovanih u kombinaciji sa mlevenim mesom, a treće pripremaju isključivo musaku od tikvica i krompira. Mogućnosti za pripremu ovog jela za vaš ručak su brojne, pa svako treba da izabere koja mu najviše odgovara.

Mi smo se ovog puta odlučili za najjednostavniju i najbržu opciju za pripremu jela. Od sastojaka je potrebno sledeće:

  • 1 kg tikvica
  • 500 gr mlevenog mesa
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čenadi belog luka
  • malo griza
  • 3 jajeta
  • 200 – 300 ml kisele pavlake
  • so (vegeta)
  • biber
  • peršunov list
  • ulje

Najpre sipajte u šerpu vodu i ostavite da proključa. U međuvremenu tikvice oljuštite i isecite na kolutove, pa kada voda proključa, ubacite ih i ostavite 5 minuta. Posle toga ih ocedite od vode.

Fil pripremate kao i za običnu musaku: najpre iseckajte crni i beli luk, pa kratko propržite na ulju i dodajte mleveno meso. Kratko propržite, pa dodajte pirinač i malo vode. Ostavite na tišoj vatri dok pirinač ne omekša. Na kraju dodajte začine po ukusu – so ili vegetu, biber i peršunov list.

U podmazanu posudu za pečenje ređajte red tikvica, red fila od mlevenog mesa. Završni red bi trebalo da budu tikvice. Svaki red sa tikvicama po želji posolite.

Umutite jaja i pavlaku i dodajte malo soli, pa time prelijte jelo. Pecite dok ne dobije zlatno žutu boju.

Najčešće se ovako pripremljena musaka sa tikvicama služi sa kiselim mlekom ili jogurtom za ručak kao i doručak.

Video kako se pravi musaka od tikvica

Punjene tikvice recept

Ovo je još jedan način za pripremu tikvica. Kao i musaka, prilično je jednostavan i recept za punjene tikvice.

Važno je samo da birate tikvice pravilnijeg oblika i ako je moguće, približno iste veličine. Nakon što ih oljuštite, potrebno je da ih prepolovite i izdubite. Sve što izdubite, ćete kasnije ubaciti u fil.

A fil se priprema isto kao i za musaku, samo što u njega dodajete i sadržinu koju ste izdubili iz prepolovljenih tikvica.

Kada je fil pripremljen, poređajte u posudu za kuvanje odnosno pečenje prepolovljene i izdubljene tikvice, pa ih napunite filom. Ako vam preostane fila, slobodno ga rasporedite između tikvica. Po želji, možete između njih dodati i krompir isečen na šnite.

Zatim sve to nalijte vodom i zapecite u rerni ili kuvajte na ringli. Nakon toga poslužite punjene tikvice za ručak.

Postoje domaćice koje u punjene tikvice dodaju i blagu zapršku ili svež paradajz, odnosno alevu papriku, kako bi sos bio još ukusniji.

Pečene tikvice

Vegetarijanci, ali i ljubitelji zdravijeg načina ishrane se često odlučuju za tikvice na roštilju. Pored toga što se smatraju odličnim garnirungom, pečene tikvice su i vrlo dekorativne.

A uz sve to se i vrlo lako pripremaju, pod uslovom da imate odgovarajući, takozvani grill tiganj.

Ono što je posebno važno jeste da ovako pripremljeno povrće treba konzumirati odmah nakon pripreme, jer je tada i najukusnije.

Tikvice kao prilog

Veliki je izbor recepata za dinstane tikvice, a kao i za mnoga druga jela koja uključuju i ovo povrće, važi da se vrlo lako i brzo pripremaju.

Potrebno je samo da ih iseckate na kockice i da ih dinstate na malo vode. Naravno da možete dodati i krompir i šargarepu na primer, da bi varivo sa tikvicama bilo još ukusnije.

Uopšteno govoreći, ovo je ujedno i najjeftiniji način pripreme tog povrća, jer vam osim njih treba samo malo ulja i začina po želji.

Pljeskavice od tikvica recept

Pljeskavice od tikvica recept

Ukoliko izaberete ovaj način pripreme jela, bićete oduševljeni ne samo odličnim ukusom koji ove pljeskavice neosporno imaju, već i brzinom i lakoćom pripreme.

Osim 500 grama tikvica, od sastojka će biti potrebno još i:

  • 200 brama brašna
  • 100 gr belog sira
  • 4 jajeta
  • so (vegeta)
  • biber
  • peršun
  • ulje

Nakon što očistite tikvice, potrebno je da ih izrendate na krupnije rende i blago posolite, pa ostavite da odstoje, dok ne puste vodu. Zatim je vrlo važno da ih ocedite od nagomilane vode. Što ih bolje ocedite, to će i pljeskavice biti ukusnije.

Posle svega toga izmrvite sir, pa pomešajte sa tikvicama, jajima i začinima. Na kraju sve zagustite brašnom, ali vodite računa da masa ne bude previše gusta. Ako se to čak i dogodi, dodajte malo mleka, kako biste dobili željenu gustinu.

Zagrejte ulje i kašikom vadite smesu, pa je blago poravnajte kašikom, kako bi se napravile pljeskavice. Budući da će verovatno one biti previše masne, možete ih ostaviti na ubrusima ili salvetama da se ocede pre služenja za vaš ručak.

Često se prave i uštipci sa tikvicom, a smesa je potpuno ista kao i za pljeskavice. Zapravo su u pitanju takozvani kroketi od tikvica, ali je samo važno da ih vadite kašikom i u tom obliku ih i ostavite.

Tikvice u rerni recept

Za sve domaćice koje ne vole da provode previše vremena pored šporeta dok pripremaju jelo, pohovane tikvice u rerni su idealne.

U principu da biste pripremili pohane tikvice na uobičajeni način, potrebno je prilično vremena, pa je zato ovo mnogo lakši, ali i brži način pripreme.

Sve što vam je potrebno za klasične pohovane tikvice, potrebno je i za ovako pripremljene. Najbolje je da koristite papir za pečenje, jer je tako mnogo lakše.

Dakle, prethodno usoljene i od viška vode oceđene tikvice ćete prvo uvaljati u brašno, a zatim u jaja i ređati u pleh za pečenje.

Mafini sa tikvicama recept

Mališani često baš i nisu ljubitelji ovog povrća, pa su upravo mafini sa tikvicama odličan način da ih „ prevarite “, jer je ovo veoma interesantan način pripreme.

Sem 5 jaja i 3 tikvice srednje veličine, biće potrebno i pola kesice praška za pecivo i po 200 grama belog sira i kačkavalja, zatim oko 400 gr mekog brašna, soli i malo vode.

Treba ih izrendati i ostaviti na kratko posoljene da puste vodu, pa ih dobro ocediti. Zatim umutite jaja i dodajte soli i prašak za pecivo, a potom i brašno.

U tu smesu ćete dodati zatim i izrendane tikvice i izrendan kačkavalj, kao i beli sir, pa ćete sve sjediniti. Tu smesu nalivate u kalup za mafine, koji ste prethodno obložili papirnim korpicama i pečete dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Piletina sa tikvicama

Osim kao jelo, piletina sa tikvicama može da se služi i kao salata. Po želji, možete čak dodati i testeninu.

Kao i za mnoga druga jela, tako važi i za ovo da se priprema brlo i vrlo lako. Najpre iseckajte pileća prsa na sitne kockice, pa propržite na ulju zajedno sa sitno iseckanim belim lukom. Tikvice iseckajte na kockice i zajedno propržite najviše desetak minuta.

Na kraju dodajte neutralnu pavlaku i sve zajedno ostavite na tišoj vatri još desetak minuta. Vaša salata od tikvica je gotova i možete još eventualno dodati pirinač ili testeninu, ako želite, a možete je i ovako služiti.

Špagete od tikvica recept

Za ljubitelje neobičnih ulusa je najbolja pasta sa tikvicama. Em zdravo jelo, em je lako pripremiti ga, a veoma je ukusno.

Osim izabrane testenine, biće vam potrebne i 2 tikvice srednje veličine, 1 čen belog luka, par listića svežeg bosiljka, ako je moguće. Ako ne, možete korititi i osušeni bosiljak, kao i maslinovo ulje i oko 1/3 renadanog parmezana i isto toliko kačkavalja.

Najpre skuvajte špagete ili drugu testeninu koju ste odabrali. Dalje, sajt https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-lee/spaghetti-with-zucchini-3363831 navodi da bi trebalo na zagrejanom maslinovom ulju da kratko propržite sitno iseckan beli luk i tikvice, iseckane na kockice ili kolutove. Dodajte so i biber.

Pomešajte fil sa testeninom i dodajte najpre rendani kačkavalj, pa sve pospite parmezanom.

Pržene tikvice

Svako ko ima gril tiganj zna koliko mogu biti ukusne i tikvice na tavi, ali i plavi paradajz i paprika. Odlično je i to što kada tako pripremate pržene tikvice, neće vam biti potrebno mnogo ulja, a i priprema traje vrlo kratko.

Po želji, možete ih konzumirati tako, samo blago posoljene ili od njih prirpemiti vrlo ukusnu salatu, u koju ćete dodati malo sirćeta i belog luka.

Pita sa tikvicama i sirom

Pita sa tikvicama recepti

Brza i jednostavna za pripremu, pita sa tikvicama i sirom zapravo i nije pita, jer se priprema bez kora.

Testo je, ustvari potpuno isto kao i kada se pripremaju mafini sa tikvicama, s tim što po želji možete dodati i slaninu iseckanu na sitnije komadiće ili šunku.

Postupak pripreme je potpuno isti, samo što dobijenu smesu nećete razliti u kalupe za mafine, već u posudu za pečenje, koju ćete pre toga podmazati ili obložiti papirom za pečenje.

Pita od tikvica bez kora

Jedan od načina da uživate u ukusu ovog povrća je i da ga napravite na neobičan način. Neće vam biti potrebne kore kao za svaku drugu pitu, a od namirnica će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 šolja seckanih tikvica
  • 1 šolja seckanog paradajza
  • pola šolje seckanog crnog luka
  • 1/3 šolje parmezana
  • 2/3 šolje izmrvljenih slanih krekera
  • ¾ šolje mleka
  • 2 cela jajeta
  • pola kašičice soli
  • malo bibera

Prema navodima na sajtu https://www.bettycrocker.com/recipes/impossibly-easy-zucchini-pie/aba1e434-a8aa-4da3-9d13-7a3505e40a97 pita sa tikvicama bez kora se priprema vrlo jednostavno i prilično brzo.

U podmazanu posudu za pečenje rasporedite tikvice, paradajz, luk i parmezan.

Zatim sve ostale sastojke dobro sjedinite, pa dobijenom smesom prelijte pripremljeno povrće.

Trebalo bi oko pola sata da pečete, dok pita sa tikvicama ne dobije zlatno žutu boju.

Rolat od tikvica

Jedno od, sasvim sigurno najukusnijih predjela, koja se spremaju relativno brzo jeste i rolat od tikvica.

Da biste pripeemili testo za ovaj rolat, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 5 jaja
  • 7 – 8 kašika mekog belog brašna
  • 1 ravna kafena kašičica soli
  • malo bibera po želji
  • peršuna ili mirođije, takođe po želji

Priprema podrazumeva da ćete najpre izrendati oljuštene tikvice, posoliti ih i ostaviti da puste vodu.

Odvojite žumanca od belanaca i najpre umutite sneg od belanaca, a u odvojenoj posudi žumanca, pa ih sjedinite. Postepeno dodajte brašno i posolite. Nakon toga ćete dodati prethodno dobro oceđene izrendane tikvice i sve blago sjediniti kašikom.

Prespite u pleh željenog oblika, koji ste pre toga ili blago pouljili ili obložili papirom za pečenje.

Trebalo bi da se kora peče oko 30 minuta na do 200 stepeni, ali svakako vodite računa da je izvadite iz rerne kada dobije zlatno žutu boju. Odmah je urolajte u vlažnu krpu i ostavite da se tako ohladi.

Od sastojaka za fil će vam biti potrebno: 500 ml kisele pavlake, 400 gr belog sira, 250 gr slanine ili šunke po želji, svež peršun.

Usitnite sir i šunku, pa pomešajte sa pavlakom i dodajte svežeg peršuna.

Time filujte rolat i ostavite ga da se dobro ohladi pre sečenja.

Supa od tikvica

Čorba ili supa od tikvica je odličan izbor, posebno ako vaši ukućani baš i ne vole ovo povrće. Ukoliko dodate malo krompira i šargarepe, budite uvereni da neće ni osetiti da u supi ima i tikvica.

Potrebno je da skuvate zajedno tikvice, krompir i šargarepu, pa da ih izmiksate u blenderu ili izgnječite, kao kada pripremate pire krompir.

Zatim ćete dodati kocku za supu, peršun i malo mirođije i vode do željene količine. Nakon što smesa provri, dodajte neutralnu pavlaku za kuvanje i ostavite desetak minuta još da vri na tišoj vatri.

Ovako pripremljenu supu ili čorbu, možete služiti sa komadićima prepečenog hleba, ako želite.

Autor teksta i fotografija: MajkaPriroda.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com