Društvo

Tezge uklonjene, beogradska kapija na Tvrđavi po prvi put pred očima javnosti

Uveliko se sređuje prostor kod Tvrđave gde je do pre par dana bila Cvetna pijaca. Tezge na kojima se prodavalo sve osim cveća su uklonjene i postavljene u prostoru koji je za to predviđen. Iako je bilo negodovanja zbog uklanjanja ove pijace sada su komentari mnogo pozitivniji jer se pred očima javnosti prvi put pojavila Beogradska kapija, lepši ulaz u Tvrđavu od ovog koji su do sada posetioci koristili.

 

„Posle više od 20 godina orkrivena je Beogradska kapija na niškoj Tvrđavi što znači da svako ko ide ka Zelenoj pijaci može da pogleda kako izgleda Zapadna kapija koja gleda ka Beogradu, pošto Stambol kapiju imamo prilike da vidimo i koja se koristi za ulazak u Tvrđavu“, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 

Pročitajte još…

Umesto Cvetne pijace Trg za turiste!

Sotirovski dodaje da je Grad do sada nekoliko puta aplicirao ka Ministarstvu kulture i turizma za određene projekte i upravo se priprema projekat vezan za Beogradsku kapiju.

 

 

„Više se niko i ne seća kada su pored Tvrđave nikle prve tezge i to je zaista bilo jedno ruglo. Nisam mogao da verujem da su sklonjene i da je Tvrđava nekako „prodisala i progledala, kaže poznati niški arhitekta i esteta Ivan Redi koji se trudi svakodnevno Nišlijama putem društvenih mreža ukaže da neki lep gradski detalj.

“Znaju moji sugrađani da nisam od onih koji su skloni da sklanjaju pogled od ružnih stvari, ali istovremeno volim da tragam za lepim“, kaže Redi koji je baš ovih dana na svom fejsbuk nalogu objavio fotografiju Beogradske kapije.

Gradska većnica Adriana Anastasov negira i glasine koje kruže ovih dana, a odnose se na to da će na mestu gde se nalazila Cvetna pijaca sada „nići“ neki objekat.

“To su samo nagađanja jer ne dolazi u obzir nikakav objekat na tom prostoru već samo park da bi Tvrđava pokazala svoju lepotu sa svih strana“, zaključuje večnica Adriana Anastasov.

U neposrednoj blizini Beogradske kapije nalazi se i svetilište „Zajde Badži“ za koje su vezane dve prelepe legende i čije se kapije otvaraju svakog četvrtkaa. Ovo svetilište će i dalje ostati tu i neće biti uklonjeno, kaže većnica Adriana Anastasov.

Pročitajte još…

Legenda o „Zajde Badža“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Tezge zaradjuju novac za ljude koji tamo rade. Dok ulaz u tvrdjavu samo lepo izgleda ali ne privredjuje nista. Dali ste prioritet formi nad funkcijom.

    1. Sirotinjo i bogu si teška!! Sklonili ruglo grada konačno nije bre ovo 18 vek da pijaca bude u centru grada.

  2. Ma nije nego.Sirotinja sa pijace najurena da bi se Sotirovska dodvorila gazdi
    Necete jos dugo “napredna gospodo”

    1. Bravo!!!
      Konačno da tvrđava sine, da se ukloni ono ruglo od baraka i tezgi
      i postane oaza. Samo jos da se uklone pijaca i autobuska stanica, da se zabrani buvljak sa desne strane i izmesti autopijaca .

  3. Stvari su vracene na stanje of pre20g.A ko je odgovoran?Isto je I sa mostom kod Vinik(Vidin kapije.Xar nije mogao da se stilizuje u duhi vremena iz koga je kapija? A za to se pita Gradski zavod za zastitu spomenika kulture,Ako ga immamo.

    1. Stvari su vracene na stanje of pre20g.A ko je odgovoran?Isto je I sa mostom kod Vinik(Vidin kapije.Xar nije mogao da se stilizuje u duhi vremena iz koga je kapija? A za to se pita Gradski zavod za zastitu spomenika kulture,Ako ga immamo.

  4. Zasto treba da postoji javno preduzece”Niska tvrdjava”,sa istoricarima,istoricarima umetnost,ambijenntalnim arhitektama,cuvarima,fix.radnicimaajjtorima za odrzavanje…ili ,u okviru”Gorice”jedna tadna jediniva.Da se ovakve greske vise nikada me ponavljaju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com