Društvo

Testovi sa probne mature pod lupom direktora škola

Mali maturanti su završili sa rešavanjem testova na probnom završnom ispitu, a šta su i koliko uradili znaće za nekoliko dana kada profesori na čelu sa direktorima škola budu završili detaljne analize testova. Preciznije podatke kako su osmaci prošli na probnoj maloj maturi znaće se, kako kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“ u četvrtak.

„Do tada će biti izrađena kompletna analiza sva tri testa tako da ćemo tačno znati na kom je nivou znanje učenika, gde su grešili, koje oblasti su im bile teže, kako bi nastavnici u daljem radu sa njima više pažnje poklonili upravo tim oblastima“, kaže direktorka Dušica Tričković.

Ona dodaje da je cilj škole na čijem je ona čelu bio da se učenici koji juna polažu završni ispit na ovom testiranju suoče sa svojim znanjem, ali svojim neznanjem.

Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“; Foto: Privatna arhiva

„Upravo iz tog razloga smo insistirali na tome da se u toku izrade testa ponašaju kao i na pravom završnom ispitu. To znači da se vodilo računa o tome da ne se ne okreću, da ne prepisuju, da se međusobno ne dogovaraju. Samo na taj način možemo da imamo uvid u njihovo pravo znanje i što bolje ih u daljem radu pripremimo za završni ispit“, ističe Tričković.

Divna Stevanović, direktor OŠ „Ratko Vukićević“ naglašava da rezultati probnog završnog ispita neće biti javno objavljeni još nekih nedelju dana, a da će učenici i roditelji saznati šta su uradili tek kada to bude odobrilo resorno ministarstvo.

„Prvih nedelju dana biće iskorišćeno da probni završni ispit urade i oni đaci koji iz opravdanog razloga sada nisu mogli“, dodaje Divna Stevanović. „U međuvremenu će se raditi analiza testova. Rezultate, kao i na pravom završnom ispitu, nakon toga dostavljamo Ministarstvu prosvete i Zavodu za vrednovanje obrazovanja, baš kako će biti i u junu“.

Direktori niških osnovnih škola kažu da će nakon ovih testova nastavnici započeti intenzivnije pripreme za malu maturu poklanjajući posebnu pažnju upravo onim oblastima gde su osmaci pokazali najmnaje znanja.

„Analiziraćemo testove na nivou cele škole, a potom i po svakom odeljenju ponaosob, pa i za svakog učenika, kako bi svako od njih mogao da vidi gde je najslabiji. Na taj način izbeći ćemo to da se na završnom ispitu ponove iste greške“, objašnjava Dušica Tričković.

Na osnovu komentara osmaka na testu iz matematike im je najviše problema zadala geometrija, na testu iz srpskog jezika preduga pitanja iz književnosti, ali ni gramatika im nije bila baš jača strana, a na kombinovanom testu najlakša je bila istorija, a najteža hemija. Ono što je pratilo ovogodišnji probni završni ispit je i to da su učenici pre isteka dva sata izlazili sa testiranja potvrđujući da su rešili sve zadatke.

„Škola ne sme da dozvoli učenicima da stvore lažnu sliku o svom znanju jer bi to moglo da utiče na konačne rezultate na maloj maturi i upravo iz tog razloga je probni završni ispit potreban. Kada vide gde su eventualno grešili oni shvate da moraju da budu ozbiljniji, ali imaju i dovoljno vremena da prorade oblasti koje su im zadale probleme“, zaključuje Dušica Tričković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com