Virus KoronaZdravlje

Testirano preko 11 hiljada osoba, pozitivno još 426

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 11.521 osobe, od kojih je 426 pozitivno na koronavirus.

U saopštenju se navodi da je u našoj zemlji do danas registrovan ukupno 22.031 potvrđeni slučaj koronavirusa, pri čemu je broj hospitalizovanih osoba u ovom trenutku 4.619, dok je na respiratorima 205 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminulo je osam osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva je 499, a stopa smrtnosti je 2,26 odsto.

Od početka epidemije testirana je ukupno 580.271 osoba, dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da današnji rezultati nisu za paniku, jer je manje preminulih, a urađen je ubedljivo najveći broj testiranih osoba.

On je istakao da je ponosan na zdravstveni sistem i zamolio građane da poštuju sve mere, kako bismo nastavili borbu protiv virusa.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da količina virusa koja se prenese zavisi od zaštitnih mera, maske i distance koju imamo u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i od toga koliko vremena provedemo.

Pored toga, zavisi i od vrste kontakata da li ste samo sedeli ili ste se sa zaraženom osobom poljubili, izgrilili, a zavisi i kakve simptome ima ta zaražena osoba, kao i u kom stadijumu je zaraženosti, rekao je Stevanović.

“U ovom trenutku kada imamo ovoliki broj zaraženih treba da se ponašamo kao da je svaka osoba infektivna”, poručio je Stevanović.

Кontaktom se smatra osoba koja je bila duže od 15 minuta u bliskom kontaktu bez maske sa zaraženom osobom, kazala je direktorka Instituta “Batut” dr Verica Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com