Virus Korona

Testiranje na COVID-19 u Nišu. Na dnevnom nivou biće testirano između 140 i 200 uzoraka

Zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija, koje su dobile opremu i unapređene uz podršku Evropske unije, Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID 19. Na taj način će se lakše kontrolisati i sprečavati brže širenje virusa.

Jedna od institucija u kojoj kreće testiranje na koronavirus je Veterinarski specijalistički institut u Nišu koji je od početka uključen u borbu protiv novonastale pandemije. Po saglasnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, Veterinarski institut je počeo da radi i dijagnostifikovanje potencijalno zaraženih COVID-om 19.

Testiranje na COVID 19 obavlja se u Laboratoriji za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku u VSI, čije opremanje je pre nekoliko godina u značajnoj meri podržano sredstvima Evropske unije kroz IPA projekat „Jedno zdravlje“ u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

 

“U pitanju je akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije kapacitete smo mi nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja” kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš doc. dr Miloš Petrović.

 

Kako dodaje Petrović, laboratorija ima visok nivo biozaštite, što znači da je bezbedna za rad zaposlenih. Neposredno pre pojave korona virusa u istoj laboratoriji ispitano je više od 2000 uzoraka na kugu divljih svinja, a to je samo jedna od važnih aktivnosti u koju je ovaj institut bio uključen u prethodnom periodu. Uzorci za ispitivanje na COVID 19 od 1. aprila dolaze u Veterinarski specijalistički institut iz tri zavoda za Javno zdravlje: Leskovac, Pirot i Vranje. Po najavama, na dnevnom nivou biće testirano između 140 i 200 uzoraka.

„Činjenica da se uzorci ne šalju za Beograd svakako značajno doprinosi dobijanju na vremenu, a to je u današnjim uslovima jako važno“ zaključuje doc. dr Miloš Petrović.

 

VSI u Nišu poslednjih nekoliko godina, nakon podrške koja je stigla od EU, nastavlja da razvija svoje kapacitete, unapređuje rad i omogućava usavršavanje zaposlenih među kojima je ogroman broj ljudi iz kategorije visokoobrazovanog stručnog kadra.

Podsetimo, testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Zbog povećanja broja obolelih, testiranja će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i one čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom Evropske unije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com