Društvo

Teško do posla u šestoj deceniji života. Suzana Virijević: “Kada odem na biro, gledaju me kao da sam pala s Marsa!”

Pedesetsedmogodišnja Suzana Virijević, jedna je od mnogih koji zbog svojih godina nisu u mogućnosti da nađu posao. Iza sebe ima 27 godina radnog staža, radila je u KTK DP “Đuka Dinić”, a od kada je firma otišla u stečaj, Suzana navodi da je ostala bez stalnog posla.

Problem koji je zadesio Suzanu je taj da je, po njenim rečima, stavljena na listu “nezainteresovanih za posao” u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, iako se, kako kaže, redovno javljala u periodu dok je bila na birou.

“Nikada nisam odbila poziv Nacionalne službe za zapošljavanje kada god su nudili nešto. Išla sam čak i na prekvalifikacije, sve što su tražili, sve sam ispunila. Samo što ja u ovim godinama posao ne mogu da nađem”, rekla je Suzana Virijević.

Ona kaže da niko ne želi radnika u pedeset i sedmoj godini života i da svi traže mlađe ljude. A kada je pitala zašto je stavljena na listu nezainteresovanih za posao, navodi da je odgovor bio zato što ne radi.

“Ja se interesujem za posao. Ali, kada odem na biro i pitam, oni me samo pogledaju kao da sam pala s Marsa! Da je došao Marsovac, manje bi se iznenadili nego mene da vide. Kada odem kod svog savetnika, samo slegu ramenima i kažu mi šta je – tu je”, kaže Suzana.

Suzana Virijević je ekonomista srednje stručne spreme. Navodi da se javljala i Centru za socijalni rad, kako bi je ubacili u program javnih radova, ali su joj, kako kaže tražili mnogo papirologije i “degradiranje” stručne spreme.

“Rekli su mi da ću morati da pišem molbu da bi mi degradirali stepen stručne spreme, jer sam za taj posao “prekvalifikovana”. A još kada su mi rekli šta sve od dokumenata moram da prikupim, gde sve treba da idem i šta da radim, to je bilo skoro pa neizvodljivo”, navela je ona.

Suzana tvrdi da nikada nije bežala od posla, da je radno sposobna i da ne želi da se pravi bolesna kako bi dobila socijalnu pomoć, oko koje takođe ima problema.

“Imam ćerku koja je zaposlena i ima platu od 25 hiljada. Da bih dobila socijalnu pomoć, ja moram da isteram ćerku iz stana i da je tužim da me ne izdržava – što je suludo.”, kaže Suzana, koja će penziju dočekati tek 2025. godine.

NZS: Ne postoji lista “nezainteresovanih za posao”

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje, poručili su da ne postoji nikakva lista “nezainteresovanih za posao”.

Takođe, naveli su da u NZS razlikuju tri grupe lica koja se nalaze na evidenciji, a to su:

– Aktivni tražioci posla koji koriste sve usluge nacionalne službe za zapošljavanje uz samostalno traženje zaposlenja;
– Osobe koje su se izjasnile da će samostalno naći zaposlenje i
– Osobe koje su se izjasnile da su privremeno sprečene za rad.

“Prilikom razgovora sa savetnikom i izrade individualnog plana zapošljavanja nezaposlena lica se samostalno izjašnjavaju da li su aktivni tražioci posla ili ne i u svakom trenutku, u dogovoru sa savetnikom, mogu promeniti svoj status”, kažu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com