Servisne

Teška mehanizacija uključena na čišćenju lokalnih puteva

Na čišćenju lokalnih puteva, na kojima ima dosta snega, uključena je teška mehanizacija, pet kamiona i tri građevinske mašine, kaže Svetislav Manić, komandant Štaba zimske službe. Posebno se vodi računa o tome da prema Toponici i Knez Selu ni jednog momenta saobraćaj ne bude u prekidu jer se radi o destinacijama koje su važne za građane Niša zbog bolnica koje se tamo nalaze, dodaje Manić.

„Kada se radi o lokalnim putevima na kojima ima dosta snega situacija je malo složenija jer ABM Putogradnja ne radi tokom noći i njihove ekipe su na terenu jutros od 5 sati. Uključena su u čišćenje snega pet kamiona i tri građevinske mašine što je snažna mehanizacija i oni će raditi na mehaničkom čišćenju puteva prvog i drugog prioriteta sve dok sneg pada. Osoljavanja neće biti jer za to nema potrebe sve dok se velike količine snega ne sklone sa kolovoza“, naglašava Svetislav Manić i dodaje:

„To ne znači da su svi ovi putni pravci sposobni za odvijanje javnog prevoza. Na vozačima iz javnog prevoza je da sami odluče da li će moći da voze do krajnjeg odredišta ili ne. Siguran sam da u nižim predelima, kao što je sinoć bilo, autobusi mogu da se kreću do krajnjih destinacija. To znači od Mramora preko Sečanice do Popovca, Huma, Kamenice, Gabrovca, Knežice i Donjeg Međurova. Na ostalim putnim pravcima moraće da sačekaju dok ekipe ne očiste sneg, a očekujemo da to bude do večernjih sati“.

Manić dodaje da se posebno vodi računa o tome da prema Toponici i Knez Selu ni jednog momenta saobraćaj ne bude u prekidu jer se radi o destinacijama koje su važne za građane Niša zbog bolnica koje se tamo nalaze.

„Očekujemo da do večeri put do Oreovaca bude očišćen mehanički, ali ne za autobuse, a Gornja i Donja Vrežina sačekaće sutrašnji dan.To su putevi trećeg stepena i oni moraju malo da sačekaju ekipe za čišćenje. Ljudi žele da budu ranije ali je to nemoguće. Puteve do dalja sela moraju prva da se očiste jer njihovi žitelji nemaju druge mogućnosti za kretanje. Trenutno se ekipe nalaze prema Kravlju, prema Leskoviku,prema Pasjači i Oreovcu, prema Studeni i prema Barbatovu i Vukmanovu, ali to ne znači da situacija neće da se promeni za dva tri sata i one odu u nekom drugom pravcu. Pravo stanje i analize Štab će imati pri kraju dana“, kaže Manić.

Kada se radi o državnim putevima situacija je kod njih povoljna, nema nikakvih skraćena i saobraćaj se odvija bez zastoja.

„Ima na kolovozu ugaženog snega, ekipe rade sve vreme, a iz policije ne dobijamo nikakve informacije da je bilo nekih situacija koje bi otežale odvijanje saobraćaja. Kada se situacija bude poboljšala, kada prestane da pada sneg onda će se iči na kvalitetnije čišćenje. To znači prema Gadžinom Hanu, prema Beloj Palanci, prema Donjoj Toponici, prema Prokuplju, Doljevcu“, dodaje Manić.

Pune ruke posla za putare u Svrljigu i Gadžinom Hanu

Putari u Svrljigu i Gadžinom Hanu, opštinama sa velikim brojem sela u planinskim predelima, vode danas veliku borbu sa snegom kako bi svi lokalni putevi na njihovim teritorijama bili prohodni.

Direktor JKSP ‚‚Svrljig” Igor Davidović rekao je da su četiri ekipe tog preduzeća krenule jutros u pet časova na teren, a oko devet časova priključila im se još jedna ekipa.

„Jutros do devet časov očišćen je put do sela Drajinca, Prekonoge, Grbavča od Gramade pa do Lalinca, Niševca, Plužine, Đurinaca, Ribara, Beloinja, Gulijana i Lozana. Očišćen je i najveći deo ulica u Svrljigu. Medjutim, sneg intenzivno pada i situacija se menja iz časa u čas. Ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da lokalni putevi za koje smo zaduženi budu prohodni“, izjavo je Davidović.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević rekao je da se do svih sela na području te opštine može stići terenskim vozilima, ali da se ne preporučuje polazak putničkim vozilima.

„Direkcija za izgradnju čisti lokalne puteve, dok je za čišćenje državnih puteva zaduženo preduzeće PZP Trejs. Na putevima nema smetova jer nema vetra, ali sneg intenzivno pada“, izjavio je Djordjević.

Prema njegovim rečima autobuski saobraćaj na području opštine Gadžin Han funkcioniše, ali od procene vozača zavisi da li će skratiti linije ili stići do krajnjeg odredišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com