Društvo

Termovizijska kamera “čuva” Spomenik prirode Lalinačka slatina od požara

Ovaj projekat realizovan je od strane Biološkog društva "Dr Sava Petrović" uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske.

U okviru projekta “Implementacija mera za ranu detekciju požara na visoko rizičnom području izuzetne biološke vrednosti – Lalinačka slatina”, a koji je deo šire inicijative projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, krajem januara instalirana je termovizijska kamera u cilju što ranijeg suzbijanja požara u SP “Lalinačka slatina”.

Lalinačka slatina, smeštena na dvadesetak kilometara od Niša u podnožiju Malog Jastrebca uz obalu reke Južne Morave, predstavlja zaštićeno prirodno dobro s izuzetnom florističkom i faunističkom raznolikošću, takođe, karakteristična je po tome što se slatine retko pojavljuju van područija Panonske nizije.

SP “Lalinačka slatina” je 2015. godine stavljena pod zaštitu države. Ovo područje karakterišu slano zemljište i specifični ekosistem, kao i česti požari uzrokovani intenzivnom poljoprivredom i klimatskim promenama.

Prošle godine, upravljači zaštićenog područja suočili su se sa požarom koji je zahvatio delove pod II i III stepenom zaštite. Požar je ugrozio nisko rastinje i trsku duž kanala, koju mnoge ptice koriste kao sklonište i mesto za gneždenje. U III stepenu zaštite izgorela je površina od oko 120 hektara, što predstavlja oko polovine ukupne površine područja. Većina požara nastaje krivicom pojedinca, tačnije paljenjem strnjike na parcelama, što predstavlja zakonom zabranjenu radnju podležnu krivičnoj prijavi.

Foto: Dimitrija Savić Zdravković

Kako bi u što kraćem roku uvideli i sprečili požare, članovi Biološkog društva “Dr Sava Petrović” i stručni saradnici iz preduzeća Spomenika prirode “Lalinačka slatina” instalirali su termovizijski nadzorni sistem. Termovizijska kamera omogučava brzu i precizniju detekciju potencijalnih požara.

Kroz termalno snimanje, ove kamere omogućavaju identifikaciju izvora toplote, čak i u uslovima smanjene vidljivosti, čime se omogućava rana intervencija i gašenje požara, pre nego što vatra postane nekontrolisana. Ova tehnološka investicija ne samo da čuva jedinstvenu biološku vrednost Slatine, već i pruža dodatnu sigurnost lokalnom stanovništvu i okolini.

Podsećamo vas da su Biološko društvo “Dr Sava Petrović” uz saradnju sa Direkcijom za izgradnju Niša 2019. objavili igrano-dokumentarni film o prirodnim bogatstvima SP “Lalinačka slatina” koji možete pogledati na njihovom Youtube kanalu.

Biološko društvo “Dr Sava Petrović” će 19. februara u 12 časova u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu održati promociju projekta. Ovaj događaj, organizovan od strane Biološkog društva “Dr Sava Petrović” u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, pružiće jedinstvenu priliku da se javnost upozna sa naporima i inovacijama koje su uvedene radi zaštite ovog područja.

Pored predstavljanja projekta, biće prikazan i specijalno producirani film o Lalinačkoj slatini, koji će dodatno osvetliti prirodne lepote i biološku raznolikost ovog područja, kao i značaj njegovog očuvanja za buduće generacije.

Foto: Dimitrija Savić Zdravković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com