Ekonomija

Temperatura se i u evropskim zemljama meri aparatom koji je stigao iz Niša

Zaposleni i posetioci Naučno tehnološkog parka u Nišu na samom ulazu mere temperturu kako bi se ispoštovale mere zaštite od korona virusa. I to ne bi bilo ništa neobično jer je naša svakodnevica u ovom trenutku, da to ne rade na aparatu koji je prozvela Startap kompanija koja je i stanar NTP-a.

U pitanju je kompanija Holasistem čiji se aparat za merenje temperature i dezinfekciju ruku već nalazi i u mnogim evropskim zemljama kao što su Francuska, Nemačka, Mađarska, Dubai… Zaposleni u kompaniji uveliko rade na novim uređajima koji će biti manje komplikovani, ali će imati šoroku primenu u javnosti.

Dragan Miljković; Foto: V.P.

“Proizvod koji smo sada ponudili bukvalno može svuda da se primeni u bolnicama, javnim institucijama, kompanijama”, kaže Dragan Miljković  i dodaje da kompanija postoji godinu i po dana. Kaže da je na početku rada bilo teško jer su radili sve od nule i sami da bi postavili sve na noge. Sam razvoj interaktivnih uređaja, dodaje, nije lak i za sve je potrebno vreme.

Sreća im se osmehnula kada su dobili podršku Inovacionog fonda Srbije kada je realizovan prvi uređaj i započeli rad na drugom.

“Taman kada smo sve stavili na noge počela je epidemija korone i vrlo brzo smo se preorjentisali na razvoj novih uređaja. Inovacioni fond Srbije je raspisao novi konkurs u martu za idejno rešenje koje može da spreči širenje virusa. Prijavili smo se svojim projektom na konkurs i od 200 kompanija mi smo jedna od 12 kompanija koja je dobila pomoć za razvoj svog proizvoda”, kaže Miljković.

Rešenje se satoji u tome da bezkontaktno može da se izmeri temperatura, a u sastavu je i sistem za dezenfekciju ruku.

“U vreme kada je počela epidemija korone teško je bilo nabaviti sve komponente koje su nam bile potrebne za rad, ali smo uspeli da za mesec i po dana završimo ceo uređaj, prvi prototip. Predstavili smo ga u Tehnološkom parku u Beogradu i tada su počele da nas zovu kompanije i vrlo brzo smo moraki iz faze prototipa da pređemu u fazu proizvodnje”, ističe Miljković.

Uređaj se sada već izvozi u mnogim zemljema, a ova kompanija nastavlja sa radom na novim uređajima koji će pomoći da se zaustavi širenje virusa korone.

“Osim ovog napravili smo još jedan uređaj za dezinfekciju ruku, a sada trenutno radimo na razvoju još jednog malog uređaja za dezinfekciju ali, kako mi to kažemo, za široke narodne mase, za lokale, restorane, hotela čija će cena biti prilagođena našim uslovima”, zaključuje Miljković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com