Društvo

Talenti na dvostrukoj proveri, prvo prijemni pa završni ispit

Učenici osmog razreda koji konkurišu za upis u muzičke i umetničke škole, ali i specijalizovim odeljenjima gimnazija iz matematike, fizike i informatike, polagaće i prijemni i završni ispit. Prijmene ispite polažu i osmaci koji obrazovanje žele da nastave u srednjim školama, ali u dvojezičnim odeljenjima u kojima se deo nastave odvija na nekom stranom jeziku. I oni će kao i ostali njihovi vršnjaci morati da polažu testove za Završni ispit iz matematike, srpskog jezika i kombinvani test, 17, 18. i 19. juna.

Prema kalendaru upisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prijemne ispite za upis u srednje škole i pre završetka nastave u osnovnim školama polagaće oni osmaci koji konkurišu za odeljenja u kojima se nastava delimično organizuje na nekom stranom jeziku. U pitanju su, takozvana, dvojezična odeljenja kojih ima u gimnazijama „Svetozar Marković“, „Bora Stanković“ i Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“, u kojima se nastava u dvojezičnim odeljenjima odvija na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku. Osmaci će prijemne ispite za ova odeljenja polagati  25. i 26. maja.

„Konkurisaću za dvojezično odeljenje i moram da priznam da je naporno spremiti dva prijemna ispita, posebno što moram da pripremam i ispit iz stranog jezika koji se ne polaže na završnom ispitu“, kaže jedna niška osnovka. „Talentvanim matematičarima ili učenicima koji konkurišu za filološka odeljenja je, možda, malo lakše jer pripremajući ove predmete za prijemni, oni se pripremaju i za završni ispit, ali su zato kandidati koji konkurišu za umetničke ili muzičke škole u najtežoj situaciji jer njihovi prijemni ispiti nemaju dodirnih tačaka sa završnim ispitom, za koji, takođe moraju da se pripremaju“.

Tek što budu napustili školske klupe, od 31.maja do 2.juna prijemni ispit polagaće osnovci koji su se opredelili i konkurišu za upis u umetničke škole, odnosno u Umetničku i Muzičku školu.

Prijemni ispiti za muzičke i umetničke škole traju uglavnom dva ili tri dana jer se kandidatima proveravaju sklonosti i sposobnosti iz više predmeta ili oblasti. Tako učenici koji konkurišu za muzičke škole polažu istoriju muzike, solfeđo, ali i instrument ako su se opredlili za instrumentalni odsek. U umetničkoj školi se polaže slikanje, crtanje i vajanje, pa je prijemni raspoređen u tri dana.

U isto vreme prijemne ispite polagaće i osmaci koji pokazuju više sklonosti ka matematici, infomratici, fizici ili stranom jeziku.

Gimnazija „Svetozar Marković“ organizuje prijemne ispite za upis kandidata u specijalizovano matematičko odeljenje i odeljenje za darovite fizičare. Osnovci koji žele da upišu ova odeljenja polažu matematiku ili fiziku, a prijemni će biti organizovan 1. i 2. juna. Osnovci koji se opredele za odeljenje za đake sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju koje je u Gimnaziji “Bora Stanković” planirano za naredu školsku godinu prijemni će polagati  1. una.

Preliminarni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni 6.juna do 8 sati. Konačni rezultati prijemnog ispita  biće poznati dan kasnije, 7. juna.

“Kandidati koji polažu prijemne ispite polagaće i završni ispit u svojim matičnim osnovnim školama jer je on obavezan za sve osmake”, kaže Ljiljana Zlatanović, direktorka Gimnazije “Bora Stanković”. “Rangiranje ovih učenika biće završeno tek kada se budu znali i rezultati završnog ispita. Rang lista se pravi tako što se bodovi sa završnog ispita pridodaju bodovima sa prijemnog, a oni koji budu postigli najbolje rezultate biće i upisani u odeljenja i škole za koje su se opredelili”, zaključuje Ljiljana Zlatanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com