Društvo

TEHNIČKE ŠKOLE NA GRADSKOM POLJU: Školsko dvorište, prvi tehnološki park u Srbiji

Tehničke škole na Gradskom polju dobiće do septembra novo dvorište sa elemntima tehnološkog parka, prvo takve vrste u školskom sistemu Srbije. U dvorištu će se nalaziti kuća senki, slušne školjke, solarni sat, puno elemenata koje će đaci moći da koriste u svojoj edukaciji, a radovi na uređenju dvorišta već su odmakli. Jedinstveni naučno – tehnološki park se gradi zahvaljujući  projektu, kojim su gradska opština Crveni Krst i bugarska opština Pernik zajednički konkurisale kod fondova Evropske unije.

U dvorištu koje dele Viša tehnička škola  Niš i srednje škole “12.februar”, Prva tehniška škola Milutin Milanković i Građevinska škola “Neimar” i Više tehničke škole, biće izgrađena tribina, solarni sat, kuća senku za praktičnu nastavu, aerodinamički lift, cilindrično ogledalo, teretana na otvorenom”, kaže Slavica Jukić, direktorka Prve tehničke škole MilutinMilanković u Nišu.

“Posle više od pola veka ovo će biti novo i moderno dvorište sa elementima tehnološkog parka, prvo  takve vrste u sistemu školstva Srbije”.

U dvorištu će se nalaziti i sportski tereni kao i teretana na otvorenom. Već su završeni grubi radovi na izgradnji malog anfiteatra koji će sa ostalim elementima dati sasvim nov izgled ovom prostoru koji je do sada služio kao parking.

“Osim što će dvorište oplemeniti izgled prostora na kome se nalazi nekoliko škola, ono će omogućiti i učenicima i studentima da na kvalitetan način provodu slobodno vreme dok su u školi ili posle i pre nastave. Ono što je, takođe, važno, i učenici srednjih škola i studenti Viskoke tehničke škole na ovom prostoru mogu da obave deo prakse koju su do sada imali u učionicama, što će za njih biti samo još jedan izazov”, kaže direktorka Jukić.

Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine Crveni krst na čijij se teritoriji nalaze ove škole, kaže da je ceo poduhav rezultat saradnje ove opštine sa bugarskom opštinom Pernik, a da su sredstva za izgradnju tehnološkog parka u dvorištu ovih škola dobijena od prekograničnog projekata  sa Republikom Bugarskom i Evropskom unijom.

“Samo parterno sređivanje prostora vredno je oko 35 miliona. Tu će biti jedan mali tehnički park koji će biti povezan sa sadržajem naučno obrazovnim procesom koji se odvija u ovim tejničkim školama. Sve će biti završeno do septembra”, najavio je Bulatović.

Prema rečima Miroslava Milutinovića, predsednika Gradske optine Crveni Krst ovo je jedan od dva projekta koji se realizuju sa bugarskom opštinom  Pernik, a jedan od njih je uređenje i dvorišta tehničkih škola. Pomoć stiže i od grada Niša.

“Do sada je završeno oko 60 odsto građevinskih radovai očekujemo  da do kraja septembra sve bude zavšeno uključujući i prateće elemente koji će se u dvorištu nalaziti”, kaže predsednik Gradske opštie Crveni krst. “Projekat je vredan 300.000 eura, a rok završetka je 24 meseca”.

Opština u ovom projektu učestvovaće sa devet miliona, a grad će nam pomoći sa 24 miliona kroz sufinansiranje , ali će taj novac gradu biti vraćen.

“Najvažnije od svega je da će naši studenti i srednjoškolci koji su ovde dobiti jedan savremeni kutak sa svim što je njima potrebno”, kaže Milutinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com