Kultura

„Teatar na raskršću“ – prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora

Narodno pozorište Niš organizuje prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival se održava u Nišu od 12. do 19. marta 2019. godine.

Festival će svečano biti otvoren 11. matra 2019. godine na dan Narodnog pozorišta Niš, premijerom predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Tanje Mandić Rigonat, produkcija Narodno pozorište Niš.

 

„Za Grad Niš je veoma važno da, pored brojnih manifestacija, dobije međunarodni pozorišni festival koji će okupiti predstavnike balkanskog kulturnog prostora. Nišlije će imati prilike da vide najbolje pozorišne predstave, najbolje glumce, najeminetnije reditelje, kostimografe i scenografe“, rekla je Jelena Mitrovski, gradska većnica za kulturu.

Kako organizatori navode ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija, ali su se tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnovača Narodnog pozorišta Niš, stvorili uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona.

„Programski savet festivala, Narodno pozorište Niš i Grad Niš su se potrudili da na prvom festivalu „Teatar na raskršću“ okupe predstave koje su, svaka na svoj način, uzbudljive. Svaka od njih dolazi sa različitom estetikom, ali tematizovanjem istih problema, koji na ovom kulturnom prostoru tište sve nas, a to je jedan stalni strah od nestanka građanske misli“, poručio je direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Nebojša Bradić, reditelj i član Programskog saveta, najavio je da će pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona biti organizovan i čitav niz pratećih programa: okrugli sto kritike, tribina „Teatar na raskršću“ i promocije knjiga i pozorišnih časopisa.

„Svaki grad, verujem, u Srbiji treba da ima svoj pozorišni festival. Prema kapacitetu grada, naravno, festivali se i profilišu i idu gore ili ostaju tu gde jesu, a verujem da će ovaj festival svojim prvim korakom i potvrditi svoju letvicu koju je postavio i da će to nastaviti u edicijama koje slede u narednim godinama“, istakao je Bradić.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kutlurnog prostora „Teatar na raskršću ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kutlurnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor.

„Na prvu loptu mogu da izbrojim pet civilizacija koje su potekle sa Balkana. Ima li raskrcina na svetu koje mogu da se pohvale činjenicom da je sa tog tla poteklo pet civilizacija? I to ozbiljnih civilizacija koje i dan danas čine ovu našu zapadnoevropsku, pa i svetsku civilizaciju“, naveo je Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Teatrolog Dejan Petković naveo je da je ovaj festival višestruko značajan za Niš, jer se dešava posle 132 godine, koliko traje pozorišni život u ovom gradu.

„Moram da se vratim na antičko vreme kada su, dolazeći na ovo područje Sloveni srušili jedan amfiteatar ovde u Nišu. Red je da mi sada uzvratimo civilizacijski izgradnjom jednog pozorišta, naravno ne mislim samo na zgradu, pozorište je mnogo više od toga. I da to bude jedno novo raskršće odakle ćemo krenuti u jedan novi kulturni identitet“, istakao je Petković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com