Kultura

“Teatar na raskršću” po drugi put u Nišu

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, pod nazivom “Teatar na raskršću” po drugi put će biti održan u Nišu od 11. do 19 marta 2020. godine.  Festival je takmičarskog karaktera, sastavljen od osam predstava,  a glavni pokrovitelj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored osam takmičarskih predstava, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, biće organizovan čitav niz pratećih programa, razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe, najavljeno je na konferenciji za novinare.

 

Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu

“Osim što sve ponuđene predstave reprezentuju izuzetne umetničke domete, posebno valja naglasiti da je nekolio produkcija iz ovog izbora dobar primer prožimanja različitosti koje pripadaju balkanskim raskršćima i, posebno, otvaraju mogućnost za preispitivanje odnosa pozorišta sa ovih prostora prema dramskoj klasici i preispitivanju značenja pojma „sloboda“”, rekao je upravnik Narodnog pozorišta Niš i koselektor festivala Spasoje Ž.Milovanović.

Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i koselektor festivala istakao je da nije bilo teško napraviti selekciju predstava. Ova selekcija predstavlja kvalitetan izbor, velika pozorišna imena, dobre glumce.

Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i predsednik Saveta festivala

“Festival jeste mesto susreta, ali i prostor komunikacije i saradnje. Siguran sam da će i iz drugog Festivala izaći neke plodne saradnje za budući period i da će Niško pozorište time dobiti, ako govorimo o dobicima u umetnosti, ne u novcu, a te dobitke ćemo videti kroz talente, kroz afirmaciju grada, kulturni turizam i brojne aspekte koji su važni i za ovaj grad i za region, ali i za našu zemlju”, kazao je Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i predsednik Saveta festivala.

Podršku festivalu i ove godine dao je Grad Niš.

Darko Bulatović, gradonačelnik Grada Niša

“Bez kulture život nema smisla i zajedničkim snagama bi trebalo da radimo ne samo da sačuvamo kulturu i umetnost, nego i da je unapredimo i podignemo na nivo dostojan čoveku. Niš još jednom pokazuje da ima taj kapacitet. Kada je u pitanju umetnički rad i stvaralaštvo napredak je evidentan. Podrška grada je veća iz godine u godinu kada je organizacija Festivala u pitanju, tako da smo povećali iznos sredstava za sve festivale u Nišu za narednu godinu”, istakao je Gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik je rekao da grad razmišlja i na infrastrukturu i izdvaja novac i za Narodno pozorište, ali i druge objekte kulure. Podsetio je da je u planu gradnja novog multifunkcionalnog objekta kulture, koji bi imao kapacitete do 2.000 mesta.

Savet festivala je doneo odluku da takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala čine sledeće predstave:

  • Euripid, Bakhe, režija Igor Vuk Torbica, Narodni teatar Bitolj, Severna Makedonija;
  • Edvard Olbi, Tko se boji Virdžinije Vulf, režija Lenka Udovički, Ulisis teatar, Brioni – Zagreb, Hrvatska, i Beogradsko dramsko pozorište, Beograd, Srbija;
  • Labudovo jezero – novo viđenje, koncepcija, tekst i režija Кokan Mladenović, Gradski mađarski Teatar „Čiki Gergelji“, Temišvar, Rumunija;
  • Andrej Rozman Roza, Baal, po motivima istoimene drame Bertolda Brehta, režija Vito Taufer, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, Slovenija;
  • Slavoj Žižek, Antigona, režija Angela Rihter, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Hrvatska;
  • Alfred de Mise, Lorencačo, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija;
  • Razgovori o ljubavi, autorski projekta, režija Jernej Lorenci, Кraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje, Crna Gora, i Drama Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana, Slovenija;
  • Alber Кami, Кaligula, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“, Sofija, Bugarska.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com