Kultura

“Teatar na raskršću”, drugi put

Premijernim izvođenjem predstave “1789”, čiji tekst i režiju potpisuje Mirhad Hadi Kurić, 11. marta niško Narodno pozorište će obeležiti 133 godine trajanja. Time će zvanično početi i drugi Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću”.

Organizator Festivala je Narodno pozorište Niš, a pokrovitelj predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Za razliku od prvog, organizaciju ovogodišnjeg Festivala pratilo je otkazivanje nekoliko predstava i osipanje organizacionog tima i Programskog saveta. U igri između umetnosti i politike pobedila je umetnost.

Nemam nikakav komentar na bilo kakvo otkazivanje predstava, jer festival ide svojim tokom i u organizacionom smislu sve funkcioniše u najboljem mogućem redu. Mogu da vam kažem da nam je stiglo pismo Teatra iz Temišvara, ali njihovo otkazivanje ne narušava festival. Ništa se ne dešava što bi poremetilo niti Narodno pozorište, niti Teatar na raskršću, niti bilo koga drugog, jednostavno kako da vam kažem, nije za rubriku dogodilo se na današnji dan, već za rubliku verovali ili ne”, rekao je Niškim Vestima direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Foto: S.P.

Nova selekcija “Teatra na raskršću” donela je osam predstava pozorišta iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Srbije.

To su predstave koje afirmišu visoke umetničke vrednosti koji čine svojevrstan kulturni mozaik specifičan za Balkan. Istovremeno one su rezultat prožimanja različitosti balkanskih raskršća, otvaraju mogućnost za preispitivanje odnosa pozorišta sa ovih prostora kako prema dramskoj klasici, tako i prema savremenim društvenim naracijama, i koliko god bile različite gotovo sve postavljaju isto pitanje: mogu li ljudi i njihovo društvo preživeti na otrcanim, zastarelim idealima i vrednostima u koje više niko zaista ne veruje”, kaže Milovanović.

Drugi “Teatar na raskršću” otvara Vasilka Bumbarova, teatrolog iz Bugarske.

Na Festivalu će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala.

Festivalski žiri čine Branislav Mićunović, reditelj iz Crne Gore i glumci Mia Begović (Hrvatska), Katarina Kocevska (Severna Makedonija), Bogdan Kostea (Rumunija), Vlado Kerošević (Bosna i Hercegovina).

Odluku o nagradama Okruglog stola odlučivaće moderatori razgovora o predstavama. Ovaj žiri čine pozorišni kritičari Igor Burić (Srbija), Bojan Munjin pozorišni kritičar (Hrvatska), prof.dr Nenad Novaković (Bosna i Hercegovina), teaotrolozi Jelena Lužina (Severna Makedonija), Olivera Milošević (Srbija), prof.dr Milivoje Mlađenović (Srbija), Vasilka Bumbarova (Bugarska), Klaudio Grosa (Rumunija), Dejan Petković, teatrolog iz Niša i Tanja Mijović, filozof i kulturolog (Srbija).

I ove godine biće dodeljena nagrada Novinarskog žirija, o kojoj će odlučivati Borka Trebješanin (Politika), Tatjana Nježić (Blic), Miljana Nikolić (Belami), Ljubomir Radanov (Kurir) i Lidija Georgijev (RTS).

Promocije knjiga, tribine, predstavljanje umetnika i izložbe, samo su deo pratećeg programa festivala, koji će biti organizovan od 11-19. marta u Narodnom pozorištu u Nišu.

Repertoar Festivala “Teatar na raskršću”

  • Alber Kami, Kaligula, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“, Sofija, Bugarska;
  • Euripid, Bakhe, režija Igor Vuk Torbica, Narodni teatar Bitolj, Bitolj, Severna Makedonija;
  • Luiđi Pirandelo, Čovek, zver i vrlina, režija Egon Savin, NU Teatar Komedija Skoplje, Skoplje, Severna Makedonija;
  • Autorski projekat, Razgovori o ljubavi, režija Jernej Lorenci, koprodukcija Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje, Crna Gora, Drama Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana, Slovenija;
  • F. M. Dostojevski, Zločin i kazna dramatizacija Miroslav Belović, režija Dušan Petrović, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska/Bosna i Hercegovina;
  • Andrej Rozman Roza, Baal, po motivima istoimene drame Bertolda Brehta, režija Vito Taufer, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, Slovenija;
  • Alfred de Mise, Lorencačo, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija;
  • Autorski projekat, Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji vode nikuda, režija Andrea Gavriliu, Severno pozorište Satu Mare „Mihai Raisu“, Satu Mare, Rumunija.

Sve predstave počinju od 20 časova, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com