Društvo

Tamara i Bogdan prve korake u akciji za NURDOR napravili u Nišu

Dvoje najboljih prijatelja, Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, krenuli su u novu akciju za prikupljanje sredstava za izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu. Prve korake na putu dugom 256 kilometara napravili su jutros ispred hemato-onkološkog odeljenja Dečije interne klinike Kliničkog centra u Nišu za koji su već prepešačili rutu od Beograda do Niša. Sada pešače u suprotnom pravcu, a do Beograda će im trebati, kažu oni, osam dana. Možda i manje, sve zavisi od toga koliko se brzo budu kretali i kakvo ih vreme očekuje. Bogdan dodaje da ih u nameri da pređu ovaj put neće omesti ni kiša i da će ih čak malo i ubrzati.

Ovo je njihova druga humanitarna šetnja, a akcije ima simboličan naziv “Pruži korak!”.

“Čaka nas 256 kilometara dugog pešačenja do Beograda. Pre dve godine smo pešačili u suprotnom smeru od Beograda do Niša za ovu  zgradu ispred koje danas stojimo i ispred koje krećemo u našu drugu akciju”, kaže Tamara Klarić,  volonter u NURDOR-u. “Cilj nam je da na ovaj način prikupimo novac za izgradnju nove roditeljske kuće za decu obolelu od raka u Beogradu”.

Tamara i Bogdan  su sigurni u sebe. Znaju da ne postoji ni jedan trenutak kada će poželeti da odustanu od ove akcije.

Foto: V. P.

“Motivacija je toliko velika da ni jednog trenutka ne pomišljamo da možemo da odustanemo”, dodaje Tamara. “Naša je želja da svi zajedno uspemo u ovome i telo jednostavno prati ono što smo zamislili. Fizički za nas ovo nije veliki napor niti izazov. Pre dve godine smo sakupili oko tri miliona dinara za izgradnju hamato-onkološkog odeljenje u Nišu. Ove godine smo postavili cilj da to bude bar duplo više i nadamo se da će  biti što veći odziv kako građana tako i kompanija koje učestvuju u ovoj našoj akciji”.

Dodaje da im je sada malo lakše nego pre dve godine jer rutu kojom pešače već poznaju, a znaju i kada je i gde vreme za pauze.

“Očekujemo da 26. septembra stignemo u Beograd, a na putu ćemo odmarati kod prijatelja koje smo stekli pre dve godine. To su prijatelji NURDOR-a, porodice čija su se deca lečila i koji su prošli kroz NURDOR, a dobro došli smo i kod volontera ovog udruženja kod kojih ćemo spavati”, dodaje Tamara. “Znamo šta nas  čeka, znamo da će nam biti divno i jedva čekamo da razmenimo energiju sa svim tim ljudima koji nas čekaju i da uživamo u svemu što će se dešavati svih tih dana”.

Bogdan Stevanović deli mišljenje svoje prijateljice Tamare i poziva sve građane da se pridruže preko aplikacije.

“Aplikacija koju smo osmislili zove se Pruži korak i građani je mogu instalirati na svoje mobilne telefone. Ona funkcioniše po principu pedometra. Broji pređene korake i po formuli po kojoj jedan kilometar ima vrednost sto dinara prikuplja podatke o pređenim koracima, metrima i kilometrima koje građani prepešače, a društveno odgovorne kompanije, mala i srednja preduzeća će taj novac  donirati NURDOR-u”, objašnjava Bogdan.

To je jedan od načina da se prikupi novac, a drugi je da građani preko aktivnog humanitarnog SMS broja koji glasi 1150 pošalju poruku sadržaja “jedan” i na taj način se donira stotinu dinara.

Foto: V. P.

“To su dva vrlo delotvorna načina kako možemo svi da se pridružimo akciji i da učinimo nešto za našu decu. Roditeljska kuća u Beogradu je jako važna  jer to nije kuća samo za decu iz Beograda, već iz cele Srbije koja dolaze da se leče u Beograd i ovo se tiče svih nas”.

U Beogradu se planira Marš solidarnosti koji kreće od SC “Banjica” sve do parka ispred bolnice u Tiršovoj. NURDOR će ih dočekati programom koji je za sve iznenađenje.

“Građani u pešačenju mogu da nam se pridruže ukoliko žele u svim gradovima u kojima budemo noćili”, dodaje Bogdan.

Sandra Jovančić iz NURDOR-a kaže da je ova akcija jako važna o čemu svedoči i hemato-onkološko odeljenje u Nišu. Isti značaj za roditelje dece koja se leče od raka imaće i nova roditeljska kuća u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com