Kultura

Talentovani Nišlija: Verujmo u dobro, iako kasni, uvek stigne!

Ilija Fonlamov Francisković,  Nišlija sa folksdojčerskim, crnogorskim i sprskim poreklom ima samo dvadeset godina i mnogo talenata. Od svoje šeste godine bavi se slikarstvom, prvi je dobitnik međunarodne književne nagrade “Venac, Vijenac, Venec” za zbirku poezije “Erinerung”, a uspešno studira i medicinu. Zbirka pesama za koju je dobio nagradu, biće promovisana 15. decembra u Niškom kulturnom centru u 19 sati.

Poezija je u Ilijin život ulazila neprimetno, polako i nenametljivo za razliku od slikarstva koje ga je okupiralo od malih nogu.

“Prve stihove pisao sam još kao mali, u osnovnoj školi, a zatim je bilo i perioda kada pesama gotovo i nije bilo. Pesme dolaze same, nečujno i nenadano, onda kada vas nešto dotakne, a da toga možda i niste svesni. Znatno ozbiljnije se poezijom bavim od gimnazijskih dana, tada me je taj vid izražavanja zainteresovao kao nikada pre, i to traje sve do danas” ,kazao je Ilija Niškim Vestima.

Nadahnuće pronalazi u temama koje ga interesuju i koje pokreću najdublje misli. To su religija, istorija, tradicija i sve češće ljudi.

Ljudi su nepresušno vrelo inspiracije i sve ono što u njima počiva. Verujem da će upravo „čovek“ biti moja naredna velika inspiracija, jer njegova priroda kao nadahnuće ne može da presahne, dodao je.

ilija-3

Ilija kaže da je nekada pisao isključivo danju, ali se u poslednje vreme sve više okreće noći, jer je to doba kada se stalože i misli i emocije. Tvrdi da “dobra zamisao ili jako nadahnuće ne pita koliko je sati.”

Prvi je dobitnik međunarodne književne nagrade “Venac, Vijenac, Venec” za svoju zbirku poezije “Erinerung”. O ovoj zbirci, koja će biti promovisana 15. decembra u NKC- u kaže da je drugačija, ne po tematici, već po smelosti, imajući u vidu njegove godine.

Duhovne teme, kao i sagledavanje nekih istorijskih prilika kroz pesme u zbirci nije nešto što ćete pronaći u stvaralaštvu osobe koja ima jedva dvadeset godina. Eseji kojima počinju ciklusi pesama u zbirci takođe daju jedan pristup svim temama i motivima prisutnim u mojim stihovima. Ali, svojim najvećim uspehom smatram to što ćete moje pesme, bar one u „Erinerungu“ voleti ili prezreti u celosti. To je i ono fundamentalno čime se vodim dok pišem”, objasnio je Fonlamov Francisković.

erinerung

Nagrada koju je dobio za ovu zbirku pesma otvorila mu je mnoga vrata i pružila mogućnost da se na književnoj sceni oproba i kao pisac proznog dela. Sledeće godine izaći će iz štampe njegov roman prvenac “Kotoranka”.

“Najpre će izaći u Crnoj Gori, a zatim i u Srbiji, pregovori sa izdavačem su u poslednjoj fazi. Trenutno radim na, do sada za mene, najzahtevnijem pisanom delu. U pitanju je roman, čiji je radni naslov “Kapije”, u kome niška Tvrđava i njena čuvena Stambol kapija ima glavnu ulogu. Ima nagoveštaja da je NKC zainteresovan da bude izdavač, zbog same tematike, što je i moja lična nada i želja. To će delo svetlost dana ugledati najverovatnije 2018. godine. Do tada me čeka puno rada,” kaže o svojim planovima.

Ilija studira medicinu. Na prvi pogled izgleda da umetnost i medicina nemaju nikakve dodirne tačke. Ipak, nije tako.

Još Hipokrat navodi da od svih lekova, najpre treba odabrati lepu reč, a ona u stihu svakako je najlepša. Reč isceljuje ili umrtvljuje čovekovu dušu, ali i telo. Njena moć je ogromna, objasnio je.

Prva ljubav je slikanje, jer Ilija slika od svoje šeste godine. Motivi koji dominiraju na tim delima indentični su onima u književnosti. Tehnika je ulje na platnu i ugalj. Slike su mahom velikog formata, a pozadina na njima  tamna, pa je sva pažnja usmerena na kompoziciju.

Istina je da posebno uživam u radu na biblijskom prikazu. Posebno me fascinira opus visoke gotike i renesanse i sve više realizam sa kraja 19. veka.

Ilija je Niškim Vestima kazao da je najponosniji na to što se trudi da budi bolji čovek .

To smo mnogo puta čuli, ali to je jedna od mojih vodilja kroz život. Uspeh je sladak tek ukoliko ga imate sa nekim podeliti. Trudim se da budem što bolji sin, brat, prijatelj, unuk, komšija… ukratko samo „čovek“, zaključio je.

Promocija u NKC-u zbirke poezije “Erinerung”, što na nemačkom znači “Sećanje” biće i prilika da se upozna ovaj talentovani mladi Nišlija, koji kaže da mu je čast što će se ovom promocijom, u kulturnom pogledu, okončati odlazeća godina u našem gradu.

A poruka Ilije Fonlamov Franciskovića čitocima Niških Vesti glasi:

Vodimo se onim što nas jedino ispunjava, jer će na kraju ostati sećanja, od njih se, istina, ne živi baš najbolje, ali neka budu bar lepa. Verujmo u dobro, iako neretko kasni, uvek stigne. I pokušajmo da kulturu koju imamo odbranimo sobom, a sebe kulturom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com