Virus KoronaZdravlje

Talas ne jenjava, u Nišu u ovom trenutku oko 15.000 zaraženih

Infektivna klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu je puna kovid pacijentima, u Kruševcu je trenutno na lečenju nešto manje od 400 pacijenata, na lečenju je i 12 dece i 9 pozitivnih trudnica i porodilja, gotovo pun “šok”, istakao je direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić. On je naglasio da mesta za lečenje ima u Niškoj Banji i stacionaru, ali talas ne jenjava, samo juče imamo još 300  novih pozitivnih.

On je objasnio jedan jako važan momenat u lečenju kovida. Pacijenti ne idu odmah u bolnicu, oni ne idu ni drugog, javljaju se tek sedmog, desetog, dvanaestog dana.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš

“Mi u ovom trenutku imamo oko 15.000 zaraženih u poslednjih deset do 15 dana i u izolaciji sa njima sigurno imamo još nekoliko hiljada novo zaraženih ljudi. Posledice su neminovne i da će se prelivati na decu, na starije. Pokušavamo da održimo ne-kovid sistem, koji najviše trpi. Mi zbrinjavamo sve ortopetsko, neurohirurško što ne može da zbrine region”, kazao je Perišić.

Istakao je da je njegov stav poznat, on je za radikalnije mere, a to su za početak kovid propusnice i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

“Kod nas smo to sproveli, ni lekari na stažu ni na specijalizaciji ne mogu više da dolaze ukoliko nemaju sve elemente koje su potrebne za kovid propusnice”, naglasio je Perišić.

Perišić je kazao da je velika tuga i nesreća što je u Kruševca od kovida kod kuće preminuo dečak od samo 16 godina.

“Teško je bistre glave reći nešto za smrt deteta od 16 godine. Mi se s time srećemo svakodnevno, da se kod lekara dolazi prilično kasno i da se potraži pomoć onih koji im mogu najviše pomoći. Žao mi je što se to desilo. Apelujem da se ljudi što ranije jave lekarima”, rekao je Perišić medijima.

On je još jednom podsetio na važnost vakcinacije i naglasio da ne treba da se plašimo imunizacije, već bolesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com