Društvo

Takmičenje za osnovce: programiranje mBot robota

U subotu ,27. maja,  od 11 do 14h u Nišu u OŠ „Vuk Karadžić” (Beogradska br. 2) održava se takmičenje u programiranju mBot robota. Na takmičenju u Nišu učestvovaće trinaest takmičarskih ekipa iz Kamenice, Niša, Niške Banje, Trupala,  Aleksinca i Brzog Broda.

Takmičarska liga pod nazivom „KODigranje” organizuje se u sklopu  programa “Bitka za znanje”, u okviru kojeg su do sada 344 škole u Srbiji dobile po pet mBot robota uz pomoć kojih osnovci uzrasta od 5. do 8. razreda u svojim školama, uz mentorsku podršku nastavnika koji su prethodno prošli obuku za korišćenje mBot-a u nastavi, uče osnove programiranja i kodiranja.

Takmičenje se 27. maja istovremeno organizuje u 18 gradova: Beogradu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Zaječaru i Kikindi.

Naredna faza takmičenja je finale na kome će učestvovati 30 najboljih ekipa iz prethodno održanog online kola lige, kao i ovog fizičkog kola. Finale će biti organizovano u subotu, 24. juna u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, vredne nagrade za sve finaliste obezbediće kompanija BIC, dok glavne nagrade za pobednike takmičenja, prva tri mesta obezbeđuje kompanja Vip Mobile. Obe kompanije su ujedno i najveći donatori akcije za kupovinu mBot robota za škole i pružiće podršku za organizovanje finala.

Program “Bitka za znanje” podržan je od strane nekoliko desetina kompanija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sve osnovne škole u Srbiji koje žele da se uključe u program, odnosno da dobiju robote, obuče svoje nastavnike za njihovo korišćenje  i priključe se ligi, moći će da se prijave na novom konkursu koji će biti objavljen na sajtu www.bitkazaznanje.rs u septembru, početkom naredne školske godine.

Sve informacije u vezi sa akcijom možete pronaći na sajtu www.bitkazazanje.rs ili  putem telefona 060 40 50 486 (koordinator akcije Nebojša Glišić) i 060 40 50 487 (PR koordinatorka akcije Jovana Stranjančević).

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com