Kultura

Takmičenje za Frankofonu pesmu – finale u Nišu

U okviru marta -meseca frankofonije organizovano je 18. takmičenje za Frankofonu pesmu, a nakon polufinalnih takmičenja, finale se održava u Nišu, u subotu 26. marta u 14 sati u Narodnom pozorištu.

Veliki broj kandidata od 13 do 28 godina prijavilo se za učešće na ovom takmičenju, otvoreno isključivo za pevače amatere koji su učili ili uče francuski jezik, a uslov je da nemaju državljanstvo nijedne od frankofonih zemalja.

Nakon četiri polufinala, koja su se 5. marta održala istovremeno u Beogradu, Kladovu, Nišu i Novom Sadu, odabrani su finalisti koji će nastupiti na završnom takmičenju u Nišu, u Narodnom pozorištu, 26. marta sa početkom u 14 sati.

 Iz svakog grada odabrano je po dvoje  finalista u dve kategorije, juniori (13 do 17 godina) i seniori (18 do 28 godina), tako da će u finalu nastupiti 16 kandidata.

Takmičari i takmičarke nastupaju sa istom pesmom koju su izvodili tokom polufinalne selekcije.

Publika će uživati u izvođenju pesama Edit Pjaf, Kendži Žiraka, Alme, Aznavura, Indile, Luane, Barbare Pravi, Lare Fabian, i mnogih drugih, uglavnom savremenih pevača i pevačica koji vladaju frankofonom muzičkom scenom.

Kandidati i kandidatkinje nastupaju pred žirijem koji čine profesionalci iz oblasti muzike i francuskog jezika.

Ocenjivaće se interpretacija, kreativnost, izbor i originalnost pesme, vokalne sposobnosti, izgovor francuskog jezika i ponašanje na sceni.

Najbolje očekuju vredne nagrade, prva nagrada u kategoriji juniora su AirPods, a za kategoriju seniora tablet IPad 8.

Ovo finale organizuje Francuski institut, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom frankofonije, frankofonim ambasadama u Srbiji i srpskim partnerima, Narodnim pozorištem, Studentskim kulturnim centrom i Simfonijskim orkestarom iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com