Kultura

Tajni vrt u Nišu i Kopenhagenu – muzika kao lek (VIDEO)

U petak, 10. maja u sali Simfonijskog orkestra od 20 sati, premijerno će biti izvedena desetominutna kompozicija danskog kompozitora Frederika Maglea “Tajni vrt”/orig. Secret garden/ koju sviraju niški muzičari pod dirigentskim vođstvom profesora Fakulteta umetnosti Milene Injac.

Magleovo delo od nedavno mogu da čuju onkološki bolesnici u gradskoj bolnici u Kopenhagenu (Rigshospitalet), a njegovo izvođenje i produkciju potpisali su niški umetnici, čime su postali deo originalnog koncepta u lečenju pacijenata obolelih od raka.

Oboleli od malignih bolesti u Rigshospitalet u Kopenhagenu u Danskoj od početka aprila imaju mogućnost da u specijalno opremljenom prostoru u okviru gradske bolnice čuju kompoziciju “Tajni vrt” Frederika Maglea. Nju je talentovani, mladi kompozitor posvetio pacijentima kojima je, između napornih i mučnih terapija, potrebno više od onoga što tradicionalna medicina može da im pruži.

Foto: Lars Krabbe

“Tajni vrt” je delo klasične muzike, dramatično i opuštajuće u isto vreme, a do sada je na stotine Danaca koji se leče od raka imalo prilike da je čuje. Prostor, takođe pod nazivom “Tajni vrt” dizajniran je po zamisli danske umetnice Marie Dubin, a muzika, kažu, doprinosi ovoj duhovnoj terapiji.

Kompozicija Tajni vrt / Secret garden/ je početkom marta izvedena i snimljena na Fakuletu umetnosti u Nišu, u ovom projektu učestvovali su studenti FU i muzičari niškog Simfonijskog orkestra, a dirigent je bila Milena Injac. Na ovaj način su niški umetnici dali doprinos i postali deo originalnog, humanog koncepta u tretiranju pacijenata obolelih od najtežih bolesti u Danskoj.

Frederik Magle; Foto: Lars Krabbe

Inače, uspešna saradnja Frederika Maglea i dirigenta Milene Injac počela je još 2014. godine, kada su za potrebe kratkog umetničkog filma Marie Dubin “Žena u crvenom-arija morskog konjića” niški muzičari svirali istoimenu kompoziciju. Ovaj umetnički film, čiju produkciju je potpisala Niška televizija (NTV), dobitnik je više internacionalnih nagrada, od kojih je najznačajnija “Silver award”u Kaliforniji (SAD) na festivalu „California Film Award”.

Na koncertu u sali Simfonijskog orkestra, u petak, 10. maja od 20 sati niški umetnici će, osim Magleove kompozicije Secret garden, izvesti i dela Hendla i Prokofjeva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close