RegionSvrljig

Svrljiško jagnje i sir na trpezama u čitavom svetu. Tim tradicionalnim jelima Svrljižani poslužili i Tita, ali i kralja Milana

U seoskim domaćinstvima tradicija je da trpeza bude prepuna i preukusna

Brdsko-planinski predeli svrljiškog područja prepoznatljivi su po bogatim i kvalitetnim pašnjacima i dugoj stočarskoj tradiciji. Njeni žitelji na karakterističnim za taj kraj, malim posedima, osim životne sredine, uspeli su da sačuvaju i svoju tradciju i pretoče je u originalne proizvode, sa nacionalnom zaštitom oznake geografskog porekla: Svrljiški sir, Belmuž i Svrljiško jagnje.

Svrljižani sir najčešće spravljaju na kriške, odnosno “na velije” od punomasnog i neobranog kravljeg, ovčjeg i mešanog mleka. Stoka svakodnevno za ishranu koristi svažu travu bogatih svrljiških pašnjaka, pa je kvalitet mleka znatno veći u odnosu na stoku čuvanu u nižim predelima.

Kačkavalj, još jedan prepoznatljiv proizvod ovog kraja, proizveden od ovakvog mleka, je proizvod specifično visokog kvaliteta.

Svrljig je jedan od najznačajnijih ovčarskih krajeva na jugoistoku Srbije.

U ovom kraju gaji se autohtona vrsta ovce – svrljiška pramenka, poznata po izuzetnim reproduktuvnim i proizvodnim osobinama.

Ovce pasu na pašnjacima prepunim lekovitim biljkama, na nadmorskoj visini od 700 – 800 metara. Zbog takvih uslova, meso, kao i mleko od kojeg se pravi čuvani Svrljiški sir i Srvljiški kačkavalj, ima poseban ukus.

Mogli bi se reći da je okruženje tajna dobre jagnjetine ovog kraja, a tajna dobrog sira i Belmuža punomasno, neobrano mleko, jer ovde nema kajmaka.

“Svrljig nema tu tradiciju vađenja kajmaka, pa su mlečni proizvodi veoma kvalitetni. Svrljiška ovca je autohtona sorta. Gde god je završilo naše jagnje u svetu , uvek se razlikovalo po ukusu. Nema miris koji imaju ostale vrste ovčijeg mesa, sigurno zbog toga što je devet meseci u ispaši, a znamo da Svrljiški kraj ima oko 1700 različitih vrsta lekiovitog bilja”, rekao je predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković.

“Ti jesi ono što jedeš”, podsetio nas je Marković na ovu nemačku poslovicu i pozvao sve koji nisu, da svrate u Svrljig i sami se uvere u kvalitet proizvoda ovog kraja Srbije.

Proizvodnja kačkavalja u svrljiškom okrugu je odavno razvijena i to na planinskim područjima Svrljiške planine, Stare Planine i Suve Planine. U narodu je poznato da se od davnina spravlja kačkavalj i to od ovčjeg mleka. Takav kačkavalj, od punomasnog, gustog i zdravog mleka karakterističnog za svrljiško područje, od davnina se proizvodi i po ukusu se dosta razlikuje od kačkavalja ne samo iz jugoistočne Srbije, već i od ovog dela Evrope. On je visokog kvaliteta i sa velikom tražnjom na tržištu.

“Pokušavamo da iskoristimo blagodeti našeg kraja, onog što nam je priroda dala, što su naši nekada radili i od toga živeli. Sve to pokušavamo da podignemo na viši nivo. Ima tu još prostora za napredak, ali razultati su i sada vidljivi”, ističu Svrljižani.

U Svrljigu se prepričavaju priče da su se na trpezi svakog srpskog kralja morali nalaziti svrljiški sir i jagnjetina. Kralj Milan je prilikom obilaska Prekonoške pećine tridesetih godina upravo takvom trpezom i poslužen. Takođe, stariji stanovnici ovog kraja, prepričavaju priče da je i Josip Broz Tito svrljiški sir nabavljao u selu Okruglica. Nakon toga svrljiški sir se našao u prodaji širom bivše Jugoslavije kada je otvarana mlekara u samom Svrljigu.

 

Ovaj tekst je deo projekta „Sa zdravih planinskih pašnjaka“, koji je sufinansiran od Opštine Svrljig na javnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com