RegionSvrljig

Svrljiška rasa ovaca – blago jugoistočne Srbije (VIDEO)

Svrljiška ovca (svrljiška pramenka) ili gulijanska ovca je domaća autohtona rasa ovaca, stvorena u Svrljigu. Gaji se uglavnom na području jugoistočne Srbije, gde je i najrašireniji soj pramenke. I pored zadovoljavajućih proizvodnih rezultata, izvan ovog područja uzgajanja rasa se nije značajnije širila.

 

„Svrljiška ovca je autohtona sorta. Gde god je završilo naše jagnje u svetu , uvek se razlikovalo po ukusu. Nema miris koji imaju ostale vrste ovčijeg mesa, sigurno zbog toga što je devet meseci u ispaši, a znamo da Svrljiški kraj ima oko 1700 različitih vrsta lekiovitog bilja“, rekao je predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković.

Privlačenje sadašnjih i nekih budućih stočara da se opredele za svrljišku pramenku osiguralo bi mesto ove ovce u srpskom ovčarstvu i doprinelo bi razvojnim mogućnostima Opštine Svrljig. Volje i zaljubljenika u svrljišku rasu ima. Međutim, njen opstanak je neizvestan, a stočari se suočavaju sa dobro poznatim problemima.

Svrljiska ovca spada u krupnije pramenke-masa tela odraslih priplodnih ovaca je oko 60 kilograma, a u tovu može biti oko 80 kilograma. Priplodni ovnovi svrljiške rase su mase oko 80 kilograma, u tovu oko 100 kilograma

Glava svrljiške ovce je obrasla vunom tako da „ćuba“ pokriva lice koje je sa crnim pegama, uši su crne ili bele sa crnim pegama. Ovnovi su šuti ili rogati.

Telo je cilindričnog oblika, celo pokriveno vunom prljavo belo-žute boje, koja dolazi od lojnih žlezda. Noge su takođe pokrivene vunom, naročito kod ovnova, a kod ovaca manje. Rep je dugačak,što je rasna odlika i znak mlečnosti.

Ovaj tekst je deo projekta „Sa zdravih planinskih pašnjaka“, koji je sufinansiran od Opštine Svrljig na javnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button