DruštvoRegion

Svrljig spreman za Belmužijadu. Ove godine Nenad Manojlović, Jelena Gerbec, Leksington bend i Slađa Alegro

Sedamnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija, „Belmužijada“ održava se tradicionalno prvog vikenda avgusta, 4, 5 i 6. avgusta na starom mestu, terenima Sportskog centra „Pastirište“ u Svrljigu. Ove godine publiku će zabavljati Nenad Manojlović, Jelena Gerbec, Leksington bend i Slađa Alegro. Ova svrljiška manifestacija promovisana je danas u Nišu.

Četiri do pet puta više ljudi nego što Svrljig ima stanovnika očekuje se i ove godine na tradicionalnoj manifestaciji ovog kraja. Prema rečima predsednika Opštine Miroslava Markovića sigurno će izvođači i ove godine privući posetioce, ali naravno i tradicionalna svrljiška hrana po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv.

Miroslav Marković, predsednik Opštine Svrljig

“Spremili smo bogat kulturno umetnički program. Potrudili smo se da svoju organizaciju podignemo na još viši nivo u odnosu na prethodne godine. Pozivamo sve da dođu u Svrljig, jer ko je jednom došao nije se pokajao. Trudićemo se da budemo najbolji mogući domaćini i da im obezbedimo nezaboravan provod”, kazao je Marković.

Za kazanom se iz skupštinske klupe našao i narodni poslanik Milija Miletić. Mešajući belmuž da ne zagori, kazao je da tajnu spremanja ovako ukusnog jela imaju samo Svrljižani i kroz šalu rekao da je ipak za spremanje potrebna jaka muška ruka.

“Pozivam sve ljude koji vole da probaju belmuž i da vide lepotu našeg kraja da dođu u Svrljig. Za belmuž mi volimo da kažemo da je “svrljiška vijagra”, a Srbiji treba natalitet”, poručio je Milija Miletić.

 

Za tri dana Belmužijade u Svrljig dođe oko 60.000 ljudi. Belmužijada je samo inicijalna kapsula koja sa sobom vuče prodaju svih ostalih proizvoda po kojima je Svrljig poznat. Benefite toga osećaju svi u Svrljigu.

“Svrljig se upiao na karti Srbije po dobroj hrani po dobrim ljudima, iskoristili smo taj brend i u turističke svrhe kako bi promovisali i selo Niševac, stari grad Svrljig, sve pećine i sve ostalo što Svrljig ima da ponudi. Tu su i narodne igre, običaji, pastirske igre, narodna nošnja i sve ono što je lepo i tradicionalno, a što smo pomalo zaboravili. Belmužijada je pravo mesto da se toga podsetimo”, kazao je predsednik opštine.

Pored takmičenja u pripremanju belmuža, na programu su i nadmetanje u pastirskom višeboju, pripremi tradicionalnih jela, izboru najlepše pastirice i pastira, a na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi.

Organizator manifestacije je „Centar za turizam, kulturu i sport“, a pokrovitelji Opština Svrlji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Jel dolazi Ljubo Slavkovic, svirac pastirske frulice, najveci preletac u ovom regionu, covek koji je izmestio prugu iz Nisa ?

  2. Леп начин да се представе традиција и обичаји једног краја, а иначе не би требало да уз овакве манифестације иде оно”културно уметнички”, исувише је претенциозно. Већ једном коментарисах, због разних купусијада, роштиљијада, сланининијада, бурекчијада, белмужијада, култура нам постаде ЈАДА. А што се тиче забављача, примерено манифестацији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com